Aktualno, Hodočašće

12.8. Donji Proložac – Posušje

Novi tjedan odveo nas je u nove avanture preko granica Lijepe naše u predivnu nam drugu domovinu – Hercegovinu. U 7h ujutro slavili smo svetu misu u Gospinoj kapelici pokraj “Zelene katedrale”, koju je predvodio naš duhovnik p. Zdravko Jelušić.

“Zelena katedrala” je najpoznatije marijansko svetište Dalmatinske zagore, a nalazi se na otvorenom uz rijeku Vrljiku.

Nakon mise zaputili smo se prema Imotskom gdje smo imali priliku vidjeti brojne zanimljive lokalitete. Modro jezero nas je svojim nijansama plave boje tijekom ovog izrazito vrućeg dana navelo na sanjarenje o ljetnim radostima, a poseban dojam u nama je ostavio i Gospin Dolac, stadion NK Imotskog, koji često pronađe svoje mjesto i u stranim medijima zbog svoga atraktivnoga položaja podno stijena.

Posebnost ovoga grada je i top čijim su pucnjevima u prošlosti označili granicu naše države na ovom prostoru.

Naravno, nezaobilazna točka bila je i samostan i crkva Sv. Franje Asiškog, gdje smo vidjeli i sliku Gospe od anđela, koja se ondje posebno časti.

Dočekali su nas franjevci, a okrjepu je organizirao gvardijan samostana fra Kristian Stipanović.

Visoke temperature i uspon odlučili smo “pobijediti” uz pomoć molitve i pjesme uz koje smo došli do našeg sljedećeg odmorišta kod obitelji Aračić na ulazu u Gornje Vinjane, koja nas je i ove godine srdačno primila.

Svoj put smo nastavili do granice gdje smo uzeli kratki predah, potom smo laganim korakom krenuli prema prvom sljedećem gradu i našem odredištu – Posušju. Odmah na ulazu u grad zaputili smo se u restoran Astoria gdje nam je lijepu dobrodošlicu izrazio načelnik općine Posušje Branko Bago sa svojim suradnicima.

Jedan čovjek nam je donio ukusno voće te nam se pridružio u hodu kroz Posušje.

Nakon ručka, vidjeli smo i crkvu Blažene Djevice Marije, te izmolili završnu molitvu ispred kipa BDM.

Zatim smo otišli do spomenika braniteljima smještenog ispred gimnazije fra Grge Martića koji je bio naš novi privremeni dom. Ondje nam je načelnik Općine ispričao zanimljive činjenice o posuškoj općini, najmlađoj po prosjeku godina stanovnika u BiH, kao i o nepovoljnom položaju hrvatskog naroda u BiH. Pomolili smo se za pokoj poginulih branitelja, te smo se zaputili u smještaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *