Aktualno, Hodočašće

13.8. Posušje – Široki Brijeg

Najdulja ruta našeg hercegovačkog puta duga preko 30 kilometara. Visoke temperature i manjak vjetra pokušali su nam oduzeti vedrinu i energiju, ali naša grupa, koja je danas bila sačinjena od 60-ak ljudi, bila je jača od svake vremenske neprilike. Rano ujutro pri izlasku iz Posušja pozdravio nas je pater Ike Mandurić, te nas tako razveselio.

Naše prvo mjesto u kojem smo odmorili bio je Broćanac, potom nas je čekala duga ruta do Kočerina čija je crkva zanimljiva po najvećem prikazu sv. Franje Asiškog u svijetu.

Fra Mario Knezović bio je naš velikodušni domaćin, koji nas je dočekao u crkvi i ispričao nam o župi Kočerin, a nakon zajedničke molitve druženje se preselilo u obližnje prostorije župne kuće, gdje je fra Mario sa župljanima pripremio okrjepu, ali i napravio odličan ugođaj pjevajući neke od najpoznatijih domoljubnih pjesama. Od srca zahvaljujemo za prekrasno druženje i velikodušnost domaćina u župi Kočerin.

U župi Kočerin pridružilo nam se oko 20 novih hodočasnika – župljana koji su se pridružili grupi od 4 hodočasnika iz Ljubotića i Kočerina, koji su svoj hod s nama započeli u Sinju, tako da je hodočasnička kolona bila sve brojnija što smo se više približavali Širokom Brijegu. To nas je jako veselilo, te zahvaljujemo svima koji su se pridružili i pozivamo i druge da se pridruže.

Svojom gostoljubivošću se iskazala i benzinska crpka Bagarić, kojoj zahvaljujemo, a nakon koje smo zaboravili na žeđ i umor te odvažnim korakom krenuli prema Širokom Brijegu, gdje smo se smjestili u Zavodu Svete obitelji. Nakon obroka smo se osvježili i krenuli prema crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koja se nalazi na brdu na drugoj strani grada. To je značiolo još dodatnih par kilometara. Svetu misu je predvodio fra Iko Skoko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, koji je dodatno posvijestio važnost sakramenta ženidbe brojnim vjernicima okupljenima na svečanu misu u sklopu devetnice Velikoj Gospi. Sv. misu dodatno je uveličao pjesmom zbor Frame Široki Brijeg, koji je povodom 25. godišnjice nakon mise održao i koncert.

Zahvaljujemo svima na ovom prekrasnom danu i pozivamo i druge da se pridruže.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *