Aktualno, Hodočašće

6.8. Kaštel Stari (Radun) – Split

Ujutro smo 6. kolovoza 2019. hodočasnički dan započeli sv. Misom u crkvi Kraljice mučenika u Radunu, koju je predvodio naš današnji duhovnik p. Hrvoje Mravak.

Nakon sv. Mise, krenuli smo prema Splitu. Prošli smo Kaštel Lukšić i Kaštel Kambelovac, te zastali kod crkve u Kaštel Gomilici kod crkve sv. Jeronima, ali smo vidjeli i stariju crkvicu sv. Kuzme i Damjana (iz XII.st.) . Odmorili smo se kod hrasta duba starog oko 700 godina, gdje se prema legendi odmarao i kralje Zvonimir.

Hodeći prema Solinu, izmolili smo Krunicu za domovinu. A zatim smo na putu susreli dragog prijatelja Martina Čelana, koji ove godine nažalost nije mogao s nama, ali nam je pomogao organizirati obrok u Splitu, na čemu mu zahvaljujemo. Nakon kratkog susreta ispunjenog radošću što smo se vidjeli nakon dugo vremena, nastavili smo dalje.

Zatim smo nastavili put prema Solinu, gdje smo napravili pauzu kod crkve sv. Kaje.

Papa Kajo rođen je u Saloni, u rimskoj provinciji Dalmaciji. Papinska kronika “Liber pontificalis” navodi, da mu je car Dioklecijan bio ujak. Za papu je izabran 17. prosinca 283. Za vrijeme njegova pontifikata pojavio se krivovjerni maniheizam protiv kojeg se oštro borio. Za vrijeme progonstva obavljao je bogoslužje po privatnim kućama. Podnio je mučeničku smrt, ali ne po nalogu Dioklecijana. Pokopan je na Kalistovu groblju u Rimu.

Ubrzo smo stigli u Split u župu Gospe od Pojišana, gdje nas je dočekao župnik fra Žarko Lučić, kojemu zahvaljujemo za smještaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *