Aktualno

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata : Noćni hod Benkovac – Nadin – Škabrnja

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, na žrtvu Vukovara i Škabrnje, organizirali smo noćni hod iz Benkovca u Škabrnju.

U Benkovcu , dan uoči obilježavanja Dana sjećanja, ugostili su nas pripadnici 9. gardijaske brigade „Vukovi“. U prostorijama Vatrogasnog doma , postavljena je izložba „Stanje u bivšoj Jugoslaviji i Benkovcu 1990. godine”, gdje smo mogli vidjeti i pročitati razne isječke iz novina tog vremena.

Pročitali smo i članke o pokušaju atentata na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana. Na 25. obljetnicu od atentata, u Benkovcu je postavljen kip Franji Tuđmanu u blizini spomenika hrvatskim braniteljima.

U kratkom druženju prije polaska, pridružio nam se gradonačelnik grada Benkovca Tomislav Bulić. Kratko se obratio svima prisutnima. U nadi da će ovako nešto ostati u tradiciji, i da će se što više mladih uključivati u ovakva hodočašća i odavanja počasti, uputio nam je riječi zahvale što i Benkovac uvrštavamo u naše hodočašće, kako ovo, tako i ljetno zavjetno hodočašće. Iz Benkovca smo u ponoć krenuli prema Škabrnji.

Na putu do Škabrnje, prošli smo kroz Nadin. Samo dan nakon što je počinjen velik ratni zločin nad civilima u Škabrnji, postrojbe JNA i pobunjenih Srba nastavile su pohod prema susjednom Nadinu. Nakon upada u Nadin pobijeno je 14 civila, svi ostali su protjerani, a selo je opljačkano i spaljeno. Ubijeno je i pet branitelja, a tri osobe smatraju se nestalima.

U Nadinu nas je ranom zorom dočekao naš dugogodišnji domaćin Nik Vrsaljko. Od srca zahvaljujemo na dobrodošlici koju nam pruža uvijek kada prolazimo njegovim mjestom. Sa svojom obitelji ugostio nas je i okrijepio na našem noćnom putu. Osim što nam je obitelj Vrsaljko dala “mjesto gdje bismo glavu naslonili” , pročitao nam je svoju pjesmu kod spomenika poginulim braniteljima i civilima u Nadinu. Pad i žrtva Nadina obilježava 19.studenog.

U ranim jutarnjim satima stigli smo u Škabrnju. Škabrnja je bila veće hrvatsko mjesto okruženo selima nastanjenima Srbima. 18. studenog,1991.godine, dogodio se pokolj u Škabrnji koji su izveli pobunjeni Srbi.

Tijekom samog napada izvodili su civile, žene i starije muškarce i ubijali ih na licu mjesta. Civile koji nisu pobjegli iz mjesta, napadači su nastavili ubijati i sutradan 19. studenog 1991. godine. Za posljedicu napad je imao ubijena 63 Hrvata, 15 branitelja i 48 civila. Svaka obitelj u Škabrnji nakon tog napada bila je “zavijeno u crno”.

Zapalili smo svijeću i pomolili se kod spomenika žrtvama Domovinskog rata i masovne grobnice. Sudjelovali smo u komemoraciji od Ambara do Crkve Blažene Djevice Marije, gdje se održala svečana sveta misa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *