Aktualno, Krunica

Krunica za Domovinu-nakana: iskorjenjivanje bogopsovke

„Ja vam kažem da će ljudi za svaku nekorisnu riječ što je izreknu odgovarati na Sudnji dan. Tvoje će te riječi opravdati, tvoje će te riječi osuditi.“ Mt 12, 36 – 37

Što je Bogopsovka? Bogopsovka je hula, pogrda Boga, nebeske Majke, anđela, svetaca, i svetinja, učinjena riječima. Opsovao si Boga, opsovao si Krista, Njegovo Srce, Njegovu Krv.

Katekizam Katoličke Crkve objašnjava: „Psovati znači: protiv Boga- u nutrini ili izvanjski- izricati riječi mržnje, prijekora, izazova, govoriti o Bogu zlo, pokazivati manjak poštovanja prema Njemu u svojim odlukama, zlorabiti Ime Božje” (br. 2148).

Duh bogopsovke vezan je često uz duha spolne nastranosti, bludnosti i alkoholizma, rodoskvrnuća, duha samoubojstva i nagle smrti… Zagovaraj Domovinu s «Odvjetnicom Hrvatske» i pridružite se molitvi krunice za Domovinu četvrtkom od 20 sati.

Ovog Te mjeseca Gospodine osobito molimo da iskorijeniš teški grijeh bogopsovke u našemu narodu. Otvori nam oči da prepoznamo otkud dolazi hula na Tvoje sveto ime; i daj da spoznamo kako se njome zaziva prokletstvo i nesreća na naš narod; kako po njoj dolaze razdori u obiteljima, i nesreće na djecu našu, mlade, na naš rad i na sve što činimo, te da zbog nje gorko požalimo. Okupljamo se večeras ovdje slaveći Tvoje sveto ime kako bi dali zadovoljštinu za sve uvrede koje se Tvome imenu nanose. Žarko Te molimo da nam ovaj teški grijeh oprostiš, i da nas od ovoga zla spasiš. Oprosti svom narodu što čini u svojem neznanju i ludosti. Po zagovoru naše Nebeske majke, molimo te dobri Bože, da nam daš milost da te Hrvat više nikad ne pohuli, nego da te samo časti i ljubi, i tako još više bude Tvoj, i Tebi vjeran. Izlij svoju milost na nas da ova bolna uvreda Tvog imena, kako god da je došla, tako da i posve nestane, milostivi naš Bože.

DubrovnikBoninovo župa sv. Petra, (kod kipa sv. Petra)
                   Orašac -župa Pohođenja Marijina.
Pula – atrij katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije
Rijeka – Trsat – aula Sv. Ivana Pavla II
Senj-katedrala
Split – dvorište crkve Gospe od Zdravlja
Šibenik – crkva Gospe van Grada
Veliki Grđevac-župa Duha Svetog
Zadar – crkva Gospe od Zdravlja
Zaprešić – kod kipa Sv. Ivana Pavla II
Zagreb – Kamenita vrata

Blaženi Alojzije Stepinac često je govorio protiv psovke. Na različite je načine osvješćivao cijeli hrvatski narod o tom strašnom grijehu i njegovim posljedicama. U jednoj od svojih propovijedi govorio je o dvostrukoj kazni koja čeka svakog psovača. Izdvojili smo dio te propovjedi

 … Kune u kući otac i majka. Kune na cesti sluga i vojnik. Kune i proklinje u uredu činovnik i podvornik. Kune se na kupalištima i poljima, proklinje se u šali i u ljutini. Bogumrskom psovkom zatrovana je čitava naša atmosfera; Žalosno je, kad psovač svojim zapaljenim jezikom upali i ubija vlastitu dušu. Ali će biti dvostruko odgovoran pred Bogom, ako je svojim poganim jezikom sablaznio nevine duše i naveo druge, da proklinju Onoga, koji ih je stvorio i koji ih je svojom krvlju otkupio na drvu križa.“ Blaženi Alojzije Stepinac, Propovijedi, govori, poruke 1941. – 1946.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *