Iz medija

ODRŽANA DRUGA MREŽNA KONFERENCIJA LAUDATA O DRUŠTVENOM PODUZETNIŠTVU

U sklopu projekta Europske Unije koji provodi Laudato d.o.o. u utorak, 14.6.2022. održana je druga mrežna konferencija na temu društvenog poduzetništva koja se prenosila uživo na društvenim mrežama Laudato televizije i Laudato d.o.o. društvenog poduzetništva.

Na drugoj mrežnoj konferenciji okupili su se predstavnici Udruga i organizacija koji provode projekte društvenog poduzetništva – Kata Jozović iz „Inkubatora Izvrsnosti“, Marta Anić Kaliger iz Udruge „Put do uspjeha“ te Anđelko Đerek iz „Marijanskog zavjeta za domovinu“.

U sklopu emisije voditelj Filip Panza osvrnuo se na temeljna pitanja o osnivanju udruga u kojima gosti djeluju te sam proces transformacije u društveno poduzeće.

Srž osnivanja svih društvenih poduzeća orijentiranost je na viši društveni cilj, ekološka prihvatljivost i distribucija sadržaja koja je u skladu s propisima udruga i poduzećima kojima profit nije na prvome mjestu već doprinos zajednici i širem društvu.

Kata Jozović iz „Inkubatora Izvrnosti“ posebno je istaknula izazove s kojima se susreću. „To je cijeli proces stvaranja branda zato što iz jedne udruge pokrećete društveno poduzetnički projekt i to mora postati brand na tržištu te treba prepoznati što je ljudima uopće potrebno.“ Pozvala je sve gledatelje da prate njihove aktivnosti na društvenim mrežama gdje su vrlo aktivni i redovito objavljuju nove edukacije i otvaraju prijave za jesenske programe.

Na kraju je istaknula mogućnosti koje mladi imaju pri pokretanju svojih projekata i isplati li se pokretati nešto: „Definitivno se isplati i sada postoji taj cijeli krug besplatnih mentorstava tako da se uvijek mogu oslanjati na iskustva drugih, umrežavati se s ljudima koji imaju ista iskustva i postoji mnogo grupa na kojima možete postaviti neka najjednostavnija pitanja i dobiti odgovor.“

Iz udruge Marijanski zavjet za domovinu, gospodin Anđelko Đerek naglasio je projekt CroBuy koji je pokrenut pod okriljem projekta društvenog poduzetništva te objasnio kako je došlo do same ideje pokretanja web trgovine i platforme: „Na našem Hodu smo upoznavali ljude koji su zapravo genijalci, proizvode vrhunske proizvode, ručno što je prava rijetkost, ali nemaju kupaca niti gdje plasirati te proizvode.

Godinama je sazrijevala ideja da te ljude predstavimo javnosti, pa se tu pojavila prilika upravo kroz društveno poduzetništvo.“ Govorio je i o kratkim filmovima koje su snimali kako bi ih predstavili i kako se javila potreba da ozbiljno uđu u društveno poduzetništvo i prijave se na projekt kako bi mogli sufinancirati tu poduzetničku ideju.

„Udruga Put do uspjeha postoji već dugo godina i do sada je djelovala kao neprofitna udruga. Radili smo različite projekte za mlade i marginalizirane skupine i najviše se bavimo temom osnaživanja mladih da upoznaju svoj potencijal, otkriju koji su njihovi talenti, da ih osposobimo i pomognemo im da se plasiraju kasnije na tržište rada.

Od nedavno smo krenuli u temu društvenog poduzetništva s jednim od naših programa koji se zove Virtograd, to je inače program za cjeloviti razvoj djece i provodimo ga već sedam godina, ali na volonterskoj bazi.

Budući da se taj program jako širi, teško je bilo sve voditi samo na volonterskoj bazi, pa smo poziv za društveno poduzetništvo prepoznali kao odličnu priliku da se prijavimo i projekt osnažimo da bude održiv.“, tako je put transformacije u društveno poduzeće objasnila Marta Anić Kaliger.

Zaključak do kojeg se na mrežnoj konferenciji došlo jest da je svaki projekt drugačije naravi, ima svoje vlastite izazove i probleme, ali ono oko čega su se svi složili jest da je sredstvima iz projekta omogućena provedba i pomoć pri gradnji nečega održivog što će dugoročno svojoj široj zajednici doprinositi dobrim rezultatima.

Cijeli video dostupan je na službenim stranicama Laudato televizije i Laudato d.o.o. društvenog poduzetništva.

teskt preuzet s galerije.laudato.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *