Aktualno, Događanja, Nadolazeća događanja

PET STVARI O MEĐUGORJU KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

Uoči domovinske duhovne obnove koja se održava u Međugorju, prenosimo nekoliko zanimljivih informacija o samom Međugorju.

Tom čudesnom putu rasta Međugorja u veliko hodočasničko mjesto pridružujemo se i mi sa nečim što smatramo da je veće i od nas. Ovo je prva duhovna obnova koja se naziva Domovinska da se održava u Međugorju. Duhovnu obnovu će voditi naša tri u narodu vrlo uvažena propovjednika. Cvjetnica, Međugorje, duhovna obnova, Ike, Damir i Ante – mislimo da je razloga za prijaviti se više nego dovoljno. Ako tko treba još neki razlog za prijaviti se, neka nastavi pratiti našu stranicu, jer uskoro donosimo još zanimljivosti.

1. ️Ime MEĐUGORJE, na čiji sam spomen zaigra srce, prvi puta u povijesnim dokumentima spominje se prije više od 400 godina. Točnije, daleke 1599.godine

2️. Prva župna crkva za ono vrijeme bila je neobično velika za ondašnje potrebe vjernika. Izgrađena je 1892.g. u roku od samo godinu dana, no zbog trusnog tla srušena je 1978.g. Župa je brojala svega 1660 stanovnika tako da je to veliko zdanje bilo preveliko u odnosu na broj vjernika u župi. Zašto? Da je ostala bila bi premalena za prihvat vjernika iz cijelog svijeta. Bog je imao drugi plan.

3. Izgradnja nove crkve započela je 1934.g. i iako se pet zaselaka koje čine župu Međugorju nisu značajno povećali i time broj stanovnika smanjivao, unatoč tome u nacrtima je stajala mnogo veća crkva od one stare. Zašto je crkva opet tako velika koju su prije Gospinih ukazanja, nazivali „bazilikom“, objašnjenje nije dano. Danas nam je jasno zašto. Bog je imao veći plan.

4️. Nova Crkva je izgrađena i blagoslovljena 1969.g. te je posvećena Sv. Jakovu – zaštitniku hodočasnika. Znakovito zar ne?! Nitko nije tada mogao pomisliti da će postati žarište i središte sakramentalnog i molitvenog života, ne samo župljana već i hodočasnika iz cijelog svijeta.
Bog je imao nevjerojatan plan.

5. Za izgradnju križa na brdu Šipovac (danas Križevac) ideja je došla iz samog Vatikana i to od Pape?! Papa Pio XI. izrazio je želju da se u prigodi 1900. obljetnice smrti Kristove izgrade križevi na uzvisinama po čitavu svijetu. Mala i siromašna župa iz Međugorja prihvatila je ideju te su 1934.g. u rekordnih 52 dana uspjeli sagraditi zavjetni armirano-betonski križ visok nevjerojatnih 8,56 metara, a širok 3,5 m. Uzmite u obzir da su sav potreban materijal uz strmi hercegovački kamenjar iznijeli na svojim leđima.

Malo selo, siromašan kraj, mala župa, ogromna crkva, impozantni križ – dakle, znatno prije Gospinih ukazanja bilo je u planu da postane odredište milijuna hodočasnika. Ljudskoj logici nije moguće shvatiti takav razvoj dok Bogu nije ništa nemoguće. Međugorje je dokaz tome, da za sve što radi i gradi, Bog ima plan. Kakav je plan za dalje tek nam je za vidjeti. Sudeći premu svemu, od 1599.g. do danas možemo i dalje očekivati velike stvari, možda i one najveće.

Prvo ukazanje davne 1981. dogodilo se u sumrak na brdu Crnica, danas poznato kao brdo ukazanja, kada su, tada djeca, vidjelice ugledale ženu s djetetom u naručju. Ona im je poslala poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obraćenju i postu.

Tekst preuzet sa stranice www.međugorje-info.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *