Aktualno, Hodočašće, Nadolazeća događanja

PRIKLJUČNA RUTA: IVANOVCI-ĐAKOVO

Nova priključna ruta ove godine kreće 14.6. iz svetišta u Ivanovcima pokraj Valpova (filijala župe Gospe Snježne u Harkanovcima) gdje se nalazi još jedno marijansko svetište, drugo Schönstattsko Svetište u Hrvatskoj.
Preko Zelčina, Harkanovaca i Koške, župne crkve sv. Petra i Pavla apostola iz 13 stoljeća., do Luga Subotičkog gdje se . nalazi Rimokatolička crkva Presvetog Imena Marijinog. Preko naselja Krndije i Đakovačke Satnice spaja se na glavnu rutu u Đakovu. Prijavi se OVDJE

Koška, Crkva s. Petra i Pavla



Krndija je naselje osnovano 1883. Nijemci dolaze na poziv biskupa đakovačkog Josipa Jurja Strossmayera većinom iz Bačke. Do Drugoga svjetskoga rata Krndija je bila jedno od najvećih naselja na području Hrvatske naseljena Nijemcima. Teška vremena za selo dolaze krajem Drugog svjetskoga rata kada su nove vlasti pripisale kolektivnu krivnju svim pripadnicima njemačke nacionalnosti bez obzira na starost i spol, te je svima oduzeta imovina i sva građanska prava, te su svi deportirani u logore. Na području sela formiran je jugokomunistički Logor Krndija, gdje mnogi mještani umiru zbog nehumanih uvjeta, nedostatka hrane, raznih bolesti uzrokovanih pomanjkanjem higijene, teškog fizičkog rada, hladnoće i dr., te u nekoliko slučajeva ubijanja. Logoraše su pokapali na mjesnom groblju, mnogi i bez nadgrobnih oznaka ili natpisa.
Crkva Uzvišenja Svetog Križa i zvonik su krajem Drugog svjetskog rata teško oštećeni, te je crkva kasnije služila obližnjem poljoprivrednom kombinatu kao skladište za žitarice i umjetno gnojivo. Na poticaj protjeranih nekadašnjih stanovnika njemačke nacionalnosti i nekoliko donatora na čelu s Georgom Pek iz obližnjih Potnjana, crkva je obnovljena 2003. Prvu Sv. misu u obnovljenoj crkvi vodio je mnsg Marin Srakić nadbiskup đakovačko-osječki. Zbog malog broja stanovnika misna slavlja u današnje vrijeme obavljaju se svega nekoliko puta godišnje.

Krndija, Crkva Uzvišenja Svetog Križa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *