Žuljevi

PREVENCIJA:

  1. Napudrati prilikom oblačenja prvih čarapa baby puderom prste na stopalima (nije nužno ukoliko imate iskustva) ili namazati čitavo stopalo s kremom za tijelo (nije nužno ukoliko imate iskustva).

  2. Nositi dvoje čarape.

  3. U pauzama hodnje skinuti cipele i čarape, masirati stopala i pregledavati ih.

LIJEČENJE:

  1. Žulj moramo tretirati kao otvorenu ranu, to jest moramo paziti na čistoću previjanja.

  2. Ukoliko je žulj veći od 1 cm u promjeru, treba ga osloboditi tekućine unutar žulja (ako ga ne oslobodimo tekućine žulj će boljeti i puknut će nekontrolirano tijekom hodnje u nečistim uvjetima). Iglu zagrijte s upaljačem i uronite iglu u Betadin.

  3. Dezinficirati površinu žulja s Betadinom.

  4. Punktirati površinu žulja na način da prođemo iglom vrhom “krova” žulja na razdaljini oko 5 mm; iglu ne vadimo nego pomoću nje lagano razderemo krov žulja. Tako ćemo dobiti razderotinu od 5 mm kroz koju će se drenirati žulj, a bit ćemo sigurni da se otvor neće zatvoriti (ukoliko samo ubodemo iglu u žulj, on će se prvo drenirati, a poslije će se ubodni otvor zatvoriti i nastavit će se nakupljati tekućina).

  5. Pažljivo posušimo okolinu žulja, kako bi se flaster mogao zalijepiti za kožu.

  6. Izbušimo rupu u flasteru veličine žulja. (vidi sliku 3. – ne želimo da flaster bude u kontaktu s žuljem). Potom zalijepimo drugi slog flastera na čijem jastučić stavimo Betadin.

Slika 3. Kako lijepiti 1. sloj flastera na žulj

ZA RADOZNALE Žuljevi nastaju uglavnom kao posljedica vlage, uglavnom znoja, na stopalima. A nastaju na mjestima, gdje se koža najviše tare o tvrdu površinu.