Aktualno, Hodočašće

Završilo je deveto zavjetno hodočašće mladih i branitelja „Marijanski zavjet za Domovinu”.

Zahvalnim euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u četvrtak 24. kolovoza. Euharistijsko slavlje predvodio je p. Ivica Musa, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u koncelebraciji s katedralnim župnikom don Marinom Lučićem.

Na početku euharistijskog slavlja župnik Lučić je pozdravio hodočasnike i zaželio im dobrodošlicu. Predvoditelj slavlja p. Musa pozdravio je domaćine i hodočasnike na cilju hodočašća koje čini, kako je rekao, „da budemo prosvjetljeni i obnovljeni iznova”.

Promišljajući o današnjem vremenu, objasnio je kako živimo u kulturi koja kao da ne želi ostavljati ništa za buduće generacije, sve se mora konzumirati sada i ovdje, a mi kao kršćani želimo živjeti na drukčiji način, u tijelu koje želi nadživjeti, koje živi misleći na druge. Kao poveznicu s poviješću p. Musa je istaknuo da su se prijašnji naraštaji napajali u marijanskim svetištima štujući Gospu te su ih nama ostavili.

Započevši to hodočašće na obalama rijeke Drave i došavši do mora, hodočasnici su prešli 1700 km pješice od Osijeka do Dubrovnika dok su žile kucavice cijelog puta bile Gospine crkve. „Blažena Djevica Marija trajno nas okuplja”, istaknuo je.

„Zahvalni smo Gospodinu što nas je žive i zdrave doveo do cilja, a mnogostruki su plodovi koje ćemo doživljavati kasnije. Bilo je vrlo lijepih susreta sa župljanima i mještanima, župa koje su nam posvjedočile gostoprimstvo. Zahvaljujemo Presvetom Trojstvu i Blaženoj Djevici Mariji na darovima ovog hodočašća”, zaključio je p. Musa.

Tijekom hodočašća hodočasnici su se s raznih strana priključivali i odlazili. Cijelu rutu od Osijeka do Dubrovnika, oko 1700 km, prešli su ove godine trojica hodočasnika: Ivan Šedevi iz Požeških Sesveta, koji je po drugi put prešao cijelu rutu, Stjepan Katić iz Slavonskog Kobaša i Matko Ćelić iz Metkovića. Na kraju mise katedralni župnik Lučić darovao im je monografiju o dubrovačkoj katedrali.

Volonteri i djelatnici Caritasa Dubrovačke biskupije u samostanu u Rožatu pripremili su okrijepu, a nakon toga hodočasnička ruta je sudionike vodila do vrha Srđa. 

Zajedničkom fotografijom u katedrali Gospe Velike završeno je deveto hodočašće „Marijanskog zavjeta za Domovinu” tijekom kojeg su hodočasnike ugošćavale župe i vjernici priključujući se i sami hodočašću dok su pojedini svećenici davali duhovnu potporu.

Druženje u Dubrovniku se nastavilo uz večeru koju su pripremile izbjeglice iz Sirije i Ukrajine, koje ovih dana u sklopu programa JRS-a, biskupijskog Caritasa i katedralne župe borave u Dubrovniku. Hodočasnicima se pridružio i dubrovački biskup Roko Glasnović.

Izvor: IKA (hkm.hr)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *