Ruta

Rutom Marijanskog zavjeta cilj nam je obuhvatiti marijanska svetišta, kao i bitna mjesta hrvatske povijesti, od starije pa sve do Domovinskog rata i stratišta i spomenika hrvatskim braniteljima.

RUTA 2019.

Marijanski zavjet za Domovinu započeo je 2015. godine kada je ruta išla od Gunje preko Vukovara, Aljmaša, Vinkovaca… sve do Dubrovnika kroz dužinu od cca 1500 km.

2016. g. ruta je krenula iz Osijeka preko Aljmaša, Vukovara, Đakova…proširena je na nove gradove te su u nju uključeni i Slavonski Brod, Ludbreg, Varaždin, Zadar, Šibenik, te Mostar i Široki Brijeg u BiH. Tako je definirana glavna ruta Marijanskog zavjeta koja je povećana na više od 1700 km.

2017. godine već definiranoj glavnoj ruti hodočašća dodane su i 2 nove priključne rute:

  • Gunja – Vukovar – 3 dana dužine 82 km
  • Pakrac – Udbina – 14 dana dužine 311 km

2018. godine dodane su 2 nove priključne rute – istarska te ruta iz Italije kroz Sloveniju kroz Hrvatsku do Rijeke, koja prolazi kroz 3 zemlje EU:

  • Monte Grisa (Trst – Italija) – Hum – Trsat (Rijeka) – 5 dana (dužine 110 km)
  • Pula – Hum – Trsat (Rijeka) – 5 dana (dužine 113 km)

Sada se hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu sastoji od glavne rute i 4 priključne rute. Time je ruta hodočašća dosegla sveukupnu dužinu od preko 2.000 km, s tim da su u planu i nove rute, o kojima ćete uskoro doznati.