LIKOVNA KOLONIJA – POSUŠJE

Povezivanje umjetnosti i terapije za ugrožene skupine.

Likovna kolonija je izvanredan projekt koji se fokusira na integraciju umjetnosti i terapije kako bi se pružila podrška ugroženim skupinama. Kroz stvaranje umjetničkih djela, sudionici iz različitih ugroženih skupina stječu priliku za izražavanje, rast i emocionalno iscjeljenje. Ova jedinstvena inicijativa, održana u HPD-u “Pločno” u Masnoj Luci, Općina Posušje, predstavlja pozitivan korak ka poticanju kreativnosti i unapređenju psiho-socijalne dobrobiti.

Likovna kolonija predstavlja projekt koji spaja umjetnost i terapiju kako bi se pružila podrška ugroženim
skupinama. Održana u prekrasnom okruženju HPD-a “Pločno” u Masnoj Luci, Općina Posušje 9. lipnja do lipnja 2023.g. Ova inicijativa pružila je sudionicima jedinstvenu priliku za izražavanje, kreativnost i emocionalno iscjeljenje.

Glavni cilj likovne kolonije u Posušju bio je pružiti umjetničko iskustvo kao oblik psihoterapije za ugrožene skupine, uključujući osobe s poteškoćama u razvoju, ratne vojne invalide i ostale ugrožene skupine Hrvata u Bosni i Hercegovini. Projekt je okupio trinaest akademskih slikara iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine i okolnih zemalja te predstavnike raznih ugroženih skupina. Sudjelovanje umjetnika iz različitih kultura i pozadina donijelo je bogatstvo različitih perspektiva i ideja.

Tijekom dvodnevnog događaja, umjetnici su stvarali umjetnička djela koja su izražavala njihovu kreativnost i osobne doživljaje. Ukupno je nastalo 30 slika i 3 drvene skulpture, koje su kasnije izložene u prostoru HPD-a “Pločno”. Izložba je privukla brojne posjetitelje iz cijele Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pružajući im uvid u snagu umjetnosti kao oblika izražavanja.

Osim stvaranja umjetničkih djela, likovna kolonija ima dublji terapeutski aspekt. Sudjelovanje u procesu umjetničkog stvaranja potaknulo je sudionike da razvijaju svoje motoričke sposobnosti, kreativnost, samostalnost i samopouzdanje. Art terapija je pokazala svoju vrijednost u pomaganju ugroženim skupinama u smanjenju negativnih učinaka njihovih oštećenja, doprinoseći njihovom emocionalnom blagostanju i osobnom razvoju.

Likovna kolonija predstavlja uspješan primjer kako umjetnost može poslužiti kao sredstvo podrške i izražavanja za ugrožene skupine. Projekt je donio pozitivne promjene, spajajući umjetnike i ugrožene skupine te stvarajući most između umjetnosti i terapije. Ova vrijedna inicijativa potiče svijest o važnosti umjetnosti kao oblika podrške i promiče integraciju ugroženih skupina u društvo kroz kreativnost i izražavanje.

Likovna kolonija je postigla značajne rezultate, stvarajući umjetnička djela i pružajući terapeutsku podršku ugroženim skupinama. Projekt je potaknuo razvoj motoričkih vještina, kreativnosti i samopouzdanja sudionika, unaprijedivši njihovu psiho-socijalnu dobrobit. Kroz likovnu koloniju, umjetnost je postala sredstvo integracije, izražavanja i promjene za ugrožene skupine.

Ovaj vrijedni projekt bio je financiran iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, što je omogućilo uspješno ostvarenje njegovih ciljeva.