ANATOT

Kupi moju njivu u Anatotu jer tebi pripada prvokup po pravu otkupa“ ( Jer 32, 7)

Kako to obično biva u Marijanskom zavjetu za Domovinu, s Božjom providnosti i malo volje za radom događaju se čuda. Ganuti našom pričom bračni par Tereza i Žarko Majcen je osjetio da upravo mi znamo što napraviti sa zemljom 6000 kvadrata. Prateći taj osjećaj odlučili su nam donirati zemlju u jedan zavjet, a taj je da se na njoj uvijek moli. Iako isprva nismo točno znali kako iskoristiti toliki prostor, u kratkom roku u našim glavama rojile su se ideje sve dok nismo imali kristalno jasnu viziju za svaki kvadrat toga prostora.

Hrvatska je do sada uvijek pokazala veliko srce i volju kad je potrebno zasukati rukave i pomoći bližnjemu. Okruženi smo svakodnevno ljudima svih generacija koji svoje vrijeme i ostale vrijedne resurse nepovratno i bezrezervno ulažu u dobrobit našeg društva kroz pomaganje onim najugroženijima oko nas. Kako bi ih pripremili na akcije i pomogli im da svoje vrijeme još kvalitetnije ulažu, fokusirali smo se upravo na njih – Volontere s velikim V jer je ta „struka“ možda najplemenitija od svih. Na našem Anatotu u Brdovcu ponudit ćemo im prostor na kojem će se moći obučiti za daljnje akcije koje će uvijek biti usmjerene na najranjivije skupine. Do tri puta tjedno će moći sudjelovati na programima i radionicama te raditi i na vlastitom duhovnom rastu. Volonteri će stečena znanja imati priliku iskoristiti kroz likovne i duhovne aktivnosti namijenjene najranjivijima. Kako bi taj projekt bio samoodrživ za početak je potreban duhovni plan bez kojeg u Marijanskom nikad ništa ne bi postigli. Kroz šest godina hoda po cijeloj Domovini upoznali smo mnogo svećenika i časnih sestara čije kapacitete planiramo iskoristiti kroz „duhovnu kartu od 365 dana“ koja će svakodnevno biti prisutna na Anatotu kako bi se ostvario zavjet. Financijsku samoodrživost ćemo postići otvaranjem obiteljskog restorana u kojem će se nuditi isključivo domaći proizvodi iz svih krajeva naše zemlje, a koji će biti pristupačan svima. Upravo je to bitno jer smo kroz hodanje stekli neprocjenjiva poznanstva s malim proizvođačima vrhunskih autohtonih prehrambenih i neprehrambenih dobara koji do svog mjesta pod suncem tržišta ne znaju doći. Nekolicina ih je već okupljena na platformi Crobuy te će im uz to biti omogućen i izložbeni prostor kod nas u Brdovcu.

Na Anatotu smo imali niz određenih radova kojima smo malo uredili prostor, te smo odlučili ne čekati nego ga odmah početi koristiti. Tako smo 26. rujna 2020 održali likovnu radionicu za djecu s Down sindromom.

Cijelu fotogaleriju sa radionice sa likovne radionice za djecu s Down sindromom možete pogledati ovdje, a fotogaleriju s radovima koji su se dosad održali na Anatotu možete pogledati ovdje.

Kada bi sve ove zamisli obuhvatili mogli bi ih sročiti u jednu želju: da se dobrota i ljubav bespovratno uvuku u svaku poru našega društva. Zato ćemo se za ovaj projekt svim silama potruditi da do tamo i dođe jer želimo da i naša djeca odrastaju u okolini osjetljivoj na vlastito nasljeđe i one najranjivije koji su nam do sad pokazali da su najveći izvor ljubavi.