Aktualno, Hodočašće

17.8. Metković – Neum

Krenuli smo iz Metkovića s jutarnjom molitvom koju je predvodio naš današnji duhovnik p. Dariusz Nowak, koji nam je stigao iz Orašca.

Prešavši most, pomolili smo se kod spomenika poginulim braniteljima i položili ondje svijeću.

Izašli smo iz Metkovića uz prekrasan pogled na dolinu punu kanala koji natapaju polja bogata plodovima raznih vrsta.

Najprije smo stali u Bijelom Viru, gdje nas je dočekao don Stipe Jerković sa župljanima. Ondje je naš duhovnik p. Dariusz Nowak, predvodio sv. Misu u župnoj crkvi Gospe Lurdske.

Nakon mise, osvježili smo se okrjepom koju su župljani pripremili, a zatim smo krenuli dalje.

U idućoj župi dočekao nas je don Mladen Margeta iz župa Srca Isusova i Marijina Vidonje u mjestu Mlinište. Ondje nam je ispričao kako je mnogo svećenika i časnih sestara poteklo iz te župe. Prekrasna okolica crkve pružila odmor, a župljani sa župnikom pripremili okrjepu.

Zatim smo nastavili put ubrzo prema graničnom prijelazu. Bilo je dosta naporno za neke hodočasnike, ali smo ipak uz zajedničke napore pomažući onima kojima je to bilo potrebno stigli na vrh. Ondje nas je čekao prekrasan pogled, kao nagrada za trud uspona.

Popeli smo se do graničnog prijelaza, te predahnuli uz prekrasan pogled na jezero i cijelu dolinu.

Ubrzo smo stigli u Neum, gdje nas je dočekao župnik don Ivica Puljić s kapelanom don Antom Čarapinom. Pomolili smo se u crkvi Gospe od Zdravlja. Zatim smo se osvježili sokovima, a ubrzo i kupanjem u moru. Navečer smo se okrijepili obilnom i jako ukusnom večerom, s velikog stola, koji kao za svatovske prilike, za nas hodočasnike svake godine pripreme za hodočasnike u Neumu. Od srca zahvaljujemo svim župljanima koji su doprinijeli bogatstvu ovog stola i omogućili nam tako lijepu večeru.

Nakon večere, imali smo priliku za klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom, za što se zahvaljujemo kapelanu don Anti Čarapini koji je predvodio klanjanje. Tako smo na prekrasan način zahvalivši Kristu, završili ovaj današnji dan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *