Aktualno, Hodočašće

8.8. Od Dugopolja do Sinja i Čudotvorne Gospe Sinjske

Hodočasnički dan 8. kolovoza 2019. započeli smo sv. Misom u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju, koju je predvodio isusovac p. Hrvoje Mravak, kojemu od srca zahvaljujemo što je došao iz Splita i duhovno nas vodio ovih nekoliko dana.

U propovijedi je posebno istaknuo da svatko od nas treba prepoznati na što nas Gospodin zove, kao što je pozvao Petra, te da sve odluke u životu od onih malih do najvećih, životno bitnih, donosimo zajedno s Gospodinom.

Na današnji blagdan sv. Dominika želimo posebno čestitati svima koji nose to ime, a osobito pripadnicima Reda propovjednika – dominikancima, osobito onima koji su uključeni u Marijanski zavjet.

Nakon uvodnog nagovora, krenuli smo u tišini hodati prema Sinju, razmatrajući poziv koji Gospodin nama upućuje i odluke koje donosimo.

Ubrzo smo stigli u Dicmo. Ondje nas je srdačno dočekao župnik don Vlado Strikić, koji nam je ispričao o crkvi sv. Jakova.

Osobito je zanimljivo bilo čuti da je ondje jedan svećenik u Alojziju Stepincu prepoznao budućeg sveca, kada je on došao ondje u posjet župi Dicmo kao mladi svećenik.

Ubrzo smo stigli u Sinj, u svetište Gospe Sinjske gdje nas je dočekao gvardijan fra Ante Čovo, koji nam je ispričao o slici Čudotvorne Gospe Sinjske, i o obrani od Turaka po njenom zagovoru. Zatim smo se pomolili Gospi Sinjskoj.

Zahvaljujemo se gvardijanu i ostalim fratrima, koji su izdvojili za nas nešto svoga vremena i podijeli s nama dio svoje duhovnosti.

Zahvaljujemo se Gradu Sinju za osigurani smještaj u DVD-u Sinj i NK Junak, kao i za večeru u restoranu.

Navečer smo u svetištu molili Krunicu za Domovinu u 20h, u zajedništvu s ostalih 9 gradova gdje se svakog četvrtka moli (Zagreb – Kamenita vrata, Zaprešić, Rijeka – Trsast, Senj, Pula, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik). Bilo je milosno biti na tom mjestu, zahvaliti za sve milosti koje nam Bog po Gospi daje i utjecati se Gospi Sinjskoj da zagovara naš hrvatski narod i da ga i dalje, kao i kroz brojna minula stoljeća, štiti i brani od svakog zla.

Sutra nastavljamo dalje put od Sinja prema Trilju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *