Aktualno, Ruta 2022.

PRIKLJUČNA RUTA : MOLVE-REKA

Već 6. godinu na inicijativu o. Tube organiziramo ovu priključnu rutu Molve-Reka koja kreće 27.6.2022.

U 16. stoljeću Molve proživljava svoje najteže dane. Nakon pada Virovitice 1552. godine, Turci prodiru u središte Podravine. Pritom uništavaju sva materijalna dobra, pale kuće i crkve, a ljude odvode u ropstvo.


Kad su Molvarci , zbog provala Osmanlija napustili svoje selo i podravski kraj, zakopali su Gospin kip u zemlju blizu kapelice. Međutim, kako se njihovo progonstvo odužilo, tako su oni koji su ga zakopali u progonstvu i umrli.

Kip je bio zaboravljen, a u međuvremenu naraslo raslinje sakrilo je mjesto na kojem je zakopan. Vol gazde Škripelja koji je slučajno ondje pasao travu, svojim je rogom zaparao zemlju i iskopao kip Majke Božje Molvarske.

Glas o čudesnom pronalasku kipa ubrzo se proširio krajem. Narod je već u 17. stoljeću počeo hodočastiti u ovo Marijino svetište moliti pred čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske.


Podravci rado dolaze svojoj Majci Božjoj i to ne samo pojedinačno već u velikim procesijama. Zapisano je da su vjernici đurđevačke i virovske župe 1806. godine, kada je među ljudima vladala kuga, učinili zavjet da će svake godine hodočastiti k Majci Božjoj u Molve iz zahvalnosti za primljene milost.

Prijavi se OVDJE !

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *