Aktualno, Hodočašće

1. HODOČASNIČKI DAN, OD GOSPE OSJEČKE DO GOSPE OD UTOČIŠTA ( OSIJEK – ALJMAŠ )

U subotu 12. lipnja 2021. na svetkovinu Bezgrešnog Srca Marijina, čistih srdaca, dobrog raspoloženja okupili smo se kod Gospe Osječke u Tvrđi i krenuli u avanturu 7. zavjetnog hodočašća za Domovinu. Na početku puta ispred kipa Gospe Osječke hodočasnički zavjet obnovili su dosadašnji hodočasnici, te isti položili novi hodočasnici.

Kao sto to nekoć učiniše branitelji u Domovinskom ratu
tako danas i ja obećavam da ću za svoju domovinu Hrvatsku i njezin narod ispuniti Marijanski zavjet za Domovinu.
Molimo da nam po zagovoru Blažene Djevice Marije dobri Bog oprosti grijehe koje kao narod počinismo,
da nas izvede iz svakoga zla u koje upadosmo.
Molimo za sve minule naraštaje, nas žive i one koji dolaze,
za pravdu i napredak.

Duhovnik dana, vlč. Mario Brkić izmolio je hodočasnički blagoslov, te smo krenuli iz Tvrđe prema Aljmašu. U hodu nam se pridružila i najmlađa hodočasnica, mala Mari koja je s majkom Marinom u kolicima prešla prve hodočasničke kilometre, sve do izlaza iz Osijeka.

Pomolili smo se kod spomenika u Nemetinu.

Svetu Misu u Sarvašu predvodio je župnik vlč. Mario Brkić. U prekrasnoj propovjedi pojasnio je put našeg hodočašća: „Od Osijeka do Dubrovnika, od svetišta do svetišta, od Majke do Majke, na današnji spomendan njezina Bezgrešnoga Srca s pouzdanjem u njezin majčinski zagovor nastavimo hodati i moliti za blagostanje našeg hrvatskoga naroda, za naše branitelje i njihove obitelji, za djedove i bake, očeve i majke, za mlade generacije i svu djecu: da nikada u nama ne nestane svijesti vlastitoga vjerskoga i nacionalnoga identiteta.“

Vrućina, sunce, znoj i komarci pratili su nas na putu, ali i prekrasni vidici i put kroz polja. Nepregledna prostranstva poput „mora“ pšenice, polja makova. Vedra duha, s molitvom i pjesmom krenuli smo dalje prema Gospi od Utočišta u Aljmašu.

Okrijepili smo se odličnim čobancem u prostorima DVD-a Aljmaš, gdje su nas ugostili mještani. Od srca zahvaljujemo za pripremu obroka, kao i smještaj koji su nam osigurali.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *