Aktualno, Hodočašće

13.6. Od Đakova preko Dragotina do Svilaja

Na blagdan sv. Antuna hodočasnički dan započeli smo sv. misom u Đakovu koju je predvodio pater Ike.

Nakon toga, krenuli smo prema Marijanskom svetištu Dragotin, gdje je p. Ike na ulazu u mjesto pomagao našem hodočasniku Marijanu gurajući ga uzbrdo na ulazu u mjesto Dragotin. Ulaskom u svetište, dočekao nas je prof. Zirdum, dugogodišnji upravitelj svetišta, sada u mirovini, koji nam je ispričao o svetištu i sakristanka Nena, koja nas je dočekala s okrjepom.

Saznali smo da je svetište Dragotin jedno od površinom najvećih svetišta u Europi. Nekada je ondje bilo i 1000 krizmanika, a danas su ondje rijetka svakodnevna događanja. Mnogi se okupe za velike blagdane, kada okolina svetišta prekrasno zamišljena, dođe do izražaja ispunjena ljudima, živom Crkvom.

Hodajući po šumi i poljskim putevima, ovaj vrući dan nastavili smo put prema Donjim Andrijevcima i odredištu dana – Svilaju.

U Sredancima, filijalnoj župi su nas dočekali s odličnim ručkom na kojem zahvaljujemo organizatorima, te smo nakon ručka kratko predahnuli, otuširali se, a zatim nastavili put do odredišta dana – Svilaja. Ondje smo došli na Krunicu za Domovinu koju smo zajedno sa župljanima izmolili u 20h. Krunica za Domovinu moli se četvrtkom u 20h u 9 gradova Lijepe naše: Zagrebu, Zaprešiću, Senju, Rijeci, Puli, Zadru, šibeniku, Splitu i Dubrovniku, a 10. mjesto molitve je mjesto u kojem se četvrtkom nađemo s hodočašćem – ovaj put to je bila župa Imena Marijina u Svilaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *