Aktualno, Hodočašće

16.6. Pleternica – Požega: Hodočasnička kolona kroz mjesta raste…

Na blagdan Presvetog Trojstva započeli smo hodočasnički dan Sv. misom u Marijanskom svetištu Gospe od Suza u Pleternici, koju je predvodio p.Ike.

Nekoliko misli iz propovijedi kojom je p. Ike predstavio i povezao Marijanski zavjet za Domovinu s blagdanom Presvetog Trojstva: Bog za nas želi dati sve i ne gleda kako proći s manje, nego Bog želi dati sve što je moguće onome koga ljubi. To se da iščitati kroz čitavu povijest stvaranja, Božju “ludu” ljubav koja se ne zna štedjeti. Bezgranična ljubav u kojoj Bog raskošno stvara čovjeka. Svatko od nas pozvan je biti preobilno velikodušan i zato je prije 5 godina osmišljen Marijanski zavjet za Domovinu kada smo se pitali što možemo učiniti koja je to žrtva koju trebamo dati za Hrvatsku i došli do zaključka da je to što trebamo dati najveća žrtva koju možemo smisliti. To je zato jer ljubav hoće puninu, ljubav hoće dati sve. Kao majka koja za dijete želi sve učiniti , Bog za nas želi i daje sve. Više možete poslušati na sljedećem linku: https://web.facebook.com/marijanskizavjet/videos/393773247907932/?t=34

Nakon mise krenuli smo preko Kuzmice i Vidovaca, prema odredištu današnjeg dana, Požegi.

U Kuzmici su nas dočekali brojni župljani sa župnikom, koji su pipremili okrjepu, dočekali nas s pjesmom, a zatim u velikom broju krenuli s nama i hodočastiti do Požege. Njih 15-ak, a među kojima je bilo i obitelji s djecom, pridružili su se hodu, molitvi i pjesmi, hodeći po suncu zajedno s ostalim hodočasnicima. Na našu radost, hodočasnička kolona time se znatno produžila tako da nas je od tog mjesta do Požege oko 50 na hodočašću sudjelovalo ovog dana u hodu.

U Kuzmici smo se pomolili kod spomenika poginulim braniteljima i križnog puta pokraj crkve podignutog njima u spomen, te smo krenuli prema Vidovcima.

U Vidovcima smo saznali nešto više o 123. brigadi od jednog od njenih pripadnika iz Vidovaca, koji već nekoliko godina hoda s nama na Marijanskom zavjetu, te se pomolili kod spomenika poginulim braniteljima – za 122 poginula pripadnika 123. brigade, za koje smo se pomolili kod spomenika kod nogometnog igrališta u Vidovcima, na mjestu gdje su se u lipnju 1991.godine prvi puta okupili dragovoljci ove postrojbe.

Ondje smo se u ovom vrućem ljetnom danu i osvježili.

Zatim smo nastavili prema župnoj crkvi u Vidovcima, gdje nas je dočekao župnik te smo se zajedno pomolili. Uz litanije Presvetom Trojstvu, čiji smo blagdan proslavili izmolili smo i jednu staru tradicionalnu molitvu koju nam je župnik predstavio, a koja se počela moliti kroz održavanje misija, koje su nekada bile organizirane po župama:

Molitva životne mudrosti

Život kratak, a smrt stalna, ja joj ne znam dan ni čas, ako gubim vrijeme sada, može propast i moj spas.

Imam samo jednu dušu, nju mi dade vječni Bog, Prodadne li ona ludo, nema većeg od zla tog.

Bog me vidi, Bog će sudit, Il u pak’o il u raj, il’ u raju divna slava, il’ u paklu strašan vaj.

Sve se jednom svršit mora, Al’ vječnost ostaje. il’ u raju divna slava, il’ u paklu strašan vaj.

Spasitelju moj raspeti, Duši mojoj sada daj, Pokajanje, oproštenje, poslije smrti vječni raj.

Došavši u Požegu, pomolili smo se kod spomenika braniteljima te završili dan molitvom u katedrali, saznavši još poneke informacije o katedrali od kapelana.

Pozdravili smo se s brojnim župljanima župa kojima smo prolazili, od kojih je najviše njih bilo iz Kuzmice, te ponešto i iz Vidovaca, te im zahvalili za spremnosti da budu dio Marijanskog zavjeta, kroz pripremu okrjepe, druženje uz svirku i pjesmu, lijepe riječi podrške, i ono što uvijek najviše naglašavamo kroz pridruživanje hodočasnicima u hodu, žrtvi i molitvi. Pozivamo i sve vas da se pridružite i doživite zajedništvo ovog velikog zajedničkog hoda našom domovinom, hoda u malenosti, kojim Bog već sada čini velika djela za svakog od nas, i za cijeli naš narod i domovinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *