Aktualno, Hodočašće

16.7.Od Gospe od Krasna do Gornjeg Kosinja

Novi hodočasnički dan na blagdan Gospe od Brda Karmel započeli smo svečanom svetom misom u 6:30.koju je predvodio pop Ante Luketić iz Oštarija. Našao se tu i vlč.Pavao Mesarić,župnik u Vraštincu,pa smo imali dva svećenika, Gospa nam je umnožila.

U propovjedi smo slušali o nastanku imena Lika koje potječe od grčke riječi “Lykos” što znaći “vuk”.

Nakon svete mise krenuli smo ovim ličkim krajem prema Gornjem Kosinju. Uz molitvu i pjesme kao znak zahvale za svu ljepotu kraja u kojoj možemo uživati.

Kosinjski most je kameni, sedamdeset metara dugi most preko rijeke Like, spaja Gornji i Donji Kosinj. Projektirao ga je u 19. stoljeću projektant Milivoj Frković, i izgrađen je po uzoru na starohrvatsku mostogradnju, tehnikom “uklinjenjem kamena”. Most je i jedinstven po otvorima u lukovima koji imaju funkciju rasterećenja vodenog vala, u udaru na most.

Gradnja mosta započela je 1929. a u prosincu 1936. pušten je u promet. Dužina mosta s upornjacima iznosi 70 metara, a širina između kamenih parapeta 5.5 metara.

Kratko vrijeme pošto je u Njemačkoj izumljen tiskarski stroj osnovali su knezovi Frankapani u selu Kosinj prvu hrvatsku tiskaru. U njoj je tiskana 1483. godine također za crkvene potrebe i prva tiskana knjiga na hrvatskom jeziku, (točnije rečeno crkvenoslavenskom jeziku hrvatske redakcije), Misal po zakonu rimskoga dvora.

U Kosinju se nalazi umjetna akumulacija jezera Kruščica.

Put dug svega 20 km uz pokoju stanku doveo nas je u Gornji Kosinj,odredište današnjega dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *