Aktualno, Hodočašće

2. HODOČASNIČKI DAN – OD ALJMAŠA DO VUKOVARA

Gospi Od Utočišta pjesmom smo se preporučili za nastavak puta do grada Heroja – Vukovara.
“Majčice čuj svoje dječice glas, brani i štiti nas moli za nas…”

Prolazeći mjestima velikih stradanja u Domovinskom ratu, molitvom smo natapali svaki naš korak. Od Aljmaša preko Dalja i Borova sve do Vukovara. Pomagali smo jedni drugima, s problema u hodu, te tako na vjeran način pokazali kako jedni drugima trebamo pomagati nositi terete na putu prema Bogu.

U Dalju smo posjetili crkvu sv. Josipa, zaručnika BDM te preporučili našu domovinu njenom zaštitniku, molitvom koju je napisao kardinal Franjo Kuharić.

Ondje smo u sjenici vidjeli i Gospin kip, oštećen u Domovinskom ratu, koji su četnici oskvrnuli, otkinuvši glavu i šaku kipa.

Više o stradanjima u Dalju smo saznali kroz iskustva koja nam je ispričao zvonar i domar crkve.

Zatim smo krenuli dalje, te se pomolili kod spomenika poginulim policajcima u centru Dalja. Tu nam je policajac ispričao više o pogibiji njegovih kolega. Pomolili smo se i kod spomenika gdje je masovna grobnica.

Nastavili smo put uz polja suncokreta, i ugodni lahor vjetra, koji je nosio našu pjesmu cijelom ravnicom.

Ubrzo smo stigli u crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju, u kojoj je kip Gospe Majke povratnika. Gospa je čak tri puta uspjela ostati očuvana u pokušajima uništenja crkve.

Prolazeći Borovim selom molili smo krunicu, te zastali i odali počast poginulima kod spomenika u centru i kod spomenika 12 redarstvenika, na ulazu u Vukovar.

Preko Trpinjske ceste stigli do Spomen doma i pomolili se kod spomenika Blagi Zadri, zapovjedniku obrane Vukovara.

Prošli smo pokraj bolnice kroz centar Vukovara, preko mosta Jean Michela Nicoliera, gdje se nalazi i njegov kip.

U franjevačku crkvu sv. Filipa i Jakova stigli smo na večernju misu u punoj crkvi na blagdan sv. Ante, znamenitog franjevca i sveca svega svijeta.

Okrijepili smo se večerom i kolačima koje su nam pripremili franjevci. Zahvaljujemo fra Jagodiću i svima koji su nam osigurali obrok i smještaj.

Na koncu ovog lijepog dana, ekipa koja je stigla na hodočašće za vikend se vratila u Zagreb. Ostali hodočasnici nastavljaju svoj put dalje prema Vinkovcima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *