Aktualno, Hodočašće

20.7. Udbina – Sv. Rok

Nakon spajanja zadnje priključne rute Pakrac – Udbina s glavnom rutom u petak na Udbini, za vikend se broj hodočasnika još dodatno povećao jer su se pridružili brojni hodočasnici iz raznih dijelova Hrvatske, od Zagreba, Zaprešića, Jastrebarskog, Rijeke, Šibenika, Splita, Metkovića, te nas se u subotu ujutro okupilo više od 50 ljudi na Udbini. Hodočasnički dan započeli smo sv. Misom u Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini, koju je predvodio duhovnik glavne rute tih dana vlč. Jeronim Jokić, župnik iz Lupoglava iz Istre. Svečanom misom, uljepšanom pjesmom hodočasnika, ali i zvucima orgulja, započeli smo hod na blagdan sv. Ilije.

Crkva na Udbini nalazi se iznad Krbavskog polja, bitnog mjesta hrvatske povijesti, gdje su brojni Hrvati svoje živote položili u borbi protiv Turaka, a čiji se prikaz nalazi i na reljefu iza oltara u samoj crkvi. Uz tu bitku, reljef na lijevoj strani prikazuje bleiburško stradanje i križni put Hrvata na kraju Drugog svjetskog rata, a treći dio reljefa je prikaz vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu. Crkva je zamišljena kao skupno mjesto svih hrvatskih stradanja i muke hrvatskog naroda do ostvarenja svoje države i slobode.

S tog mjesta krenuli su hodočasnici prema odredištu današnjeg dana, mjestu Sv. Rok. Kroz molitvu, hod i pjesmu, međusobnim druženjem upoznavali su se brojni hodočasnici na ovoj dnevnoj ruti. Kroz polja i prirodu koja pruža prekrasne poglede, prolazili su hodom i molitvom.

Na putu prema Sv. Roku svratili smo u Lovinac. Ondje smo se okrijepili, a zatim i pomolili u crkvi sv. Mihovila. Izmolili smo litanije sv. Mihovila, u molitvi da nas štiti od zla. Župljanka koja nam je otvorila crkvu nam je ispričala ponešto o samoj crkvi, te smo zahvalni da smo ove godine uspjeli i pogledati crkvu. Vidjeli smo i zvona, koja su oštećena te stoje kao spomen i sjećanje na stradanje u Domovinskom ratu.

Nakon prijeđenih oko 28 km, stigli su na odredište u Sv. Rok. Na ulazu u mjesto, pomolili su se kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Zatim su zastali osvježiti se kod gospođe koja je ponudila pićem okrijepiti hodočasnike, te smo uz vodu, sok od bazge započeli razmišljanje o sutrašnjem evanđelju o Marti i Mariji. Uz vodstvo duhovnika, došli smo do raznih zanimljivih novih spoznaja i razmišljanja, a to nas je dobro pripremilo i za sutrašnji dan.

U Sv. Roku smo se pomolili u crkvi sv. Roka, gdje smo završili hodočasnički dan. Nakon toga, došli smo do hostela Sv. Rok, gdje nas je vlasnica Ivana koja nam je organizirala večeru srdačno dočekala i smjestila sve hodočasnike, što nije bio nimalo lak zadatak s obzirom na veliki broj hodočasnika. Od srca zahvaljujemo na dočeku, te oduševljeni mirom i prekrasnom okolinom hostela i cijelog mjesta Sv. Rok u Lici, zaključujemo da će se mnogi ondje vratiti i prije idućeg hodočašća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *