Aktualno, Hodočašće

21.7. Uspon od Sv. Roka prema Tulovim gredama

U nedjelju 21.srpnja 2019. započeli smo hodočasnički dan sv. misom u crkvi Sv. Roka u istoimenom mjestu. Misu je predvodio duhovnik dana p. Stjepan Ivan Horvat.

Nakon mise krenuli smo do mjesta znakovita naziva “Vrilo mudrosti”. Kod tog izvora, popili smo i vode, ponešto doručkovali, ali smo imali i uvodnu katehezu našeg duhovnika, tako da je mjesto opravdalo svoj naziv.

Okrjepljeni vodom i Božjom riječju, krenuli smo s Vrila mudrosti na uspon prema Velebitu.

U koloni je bilo oko 64 hodočasnika, što je kolonu činilo vrlo dugom i brojnom, na našu radost. Brojnim ljudima koji su došli iz svih dijelova Lijepe naše, u nedjelju su se pridružili i novi hodočasnici, nekoliko njih i iz Sv. Roka. Zajednički smo krenuli na uspon Majstorskom cestom.

Na jednoj od pauza, imali smo i malo rođendansko iznenađenje za 2 naših hodočasnika, Helenu i Marka koji su slavili rođendan.

Na ovoj dionici puta, kojom smo koračali u slobodnoj našoj prekrasnoj domovini, brojni su branitelji položili svoje živote braneći našu domovinu. Prolazeći rutom, vidjeli smo njihove spomen ploče, podignute u čast i sjećanje braniteljima koji su svoje živote dali za Hrvatsku baš na obroncima Velebita kod Tulovih greda. Kod njihovih spomen ploča zastali smo i pomolili smo se za njih, zahvalni za njihovu zrtvu, moleći Boga da ih nagradi za njihovo djelo, kojim su dali život za drugoga, za sve nas.

Anđelko Đerek i ostali branitelji koji su s nama hodali su nam dodatno posvijestili da su ti branitelji odlazeći na taj prostor tzv. “brisani prostor” izložen napadima neprijateljskih snajperista sa 2 susjedna brda, znali da idu u smrt, da odande neće izaći, tako da su se na tim “vratima” kod Tulovih greda, opraštali sa svojim suborcima.

Najpoznatiji među poginulim braniteljima bio je Damir Tomljanović Gavran, kojemu je u čast podignuta i kapelica kod Tulovih greda.

Prolazili smo prekrasnom prirodom i planinarskim krajevima našeg Velebita, diveći se ljepoti Božjeg stvaralačkog djela, zahvalni Bogu za našu Lijepu domovinu.

Ubrzo smo stigli do odredišta današnje rute, crkvice sv. Frane na Podpragu. Ondje smo se na cilju dana odmorili i okrijepili. Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se organizira obrok na Tulovim gredama, za kraj smo se za večeru imali janjetinu.

Za prekrasne fotografije zahvaljujemo našem Stipi Reniću, koji se potrudio fotografijom ovjekovječiti ovaj lijepi dan, bogat prirodnim ljepotama, ali i brojnim hodočasnicima koji su njima prošli.

Tako je završio prekrasan dan ispunjen predivnom prirodom, sjećanjima na naše junake, heroje Domovinskog rata koji su ondje položili živote za Lijepu našu. Današnja dionica krenula je iz Like, a završila je na vratima Dalmacije, ispod Tulovih greda, kod crkvice sv. Frane na Podpragu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *