Aktualno, Hodočašće

28.6.2019. Iz Ivanca preko Ivanščice do najstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta Majke Božje Gorske u Loboru

Hodočasnički dan započeo je sv. Misom koju je u crkvi sv. Marije Magdalene predvodio kapelan Mišel Kovačević. Bilo je posebno svečano jer smo proslavili blagdan Presvetog Srca Isusovog, a kapelan je posebno spomenuo molitvu “Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po srcu svome.”, kojom molimo Isusa da mijenja naše srce.

Nakon sv. Mise, započeli smo uspon na Ivanščicu, prošavši kroz selo Prigorec, pokraj mlinova i potoka, ušli smo na šumski put.

Uspinjući se kroz šumu, bilo je ugodno i osvježavajuće hodati uz potok, u hladu, no ipak i zahtjevno zbog dosta velikog uspona. Korak po korak, uspjeli smo se popeti do vrha Ivanščice, visokog 1061m, s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijelu okolinu.

Ponovno nam se u hodu pridružio i 85-godišnji Juraj Keglević, koji je uspješno uspio proći i ovu zahtjevnu planinarsku stazu.

Nakon toga, uslijedio je spust, ponekad i izazovniji i teži od uspona zbog skliskog terena. No, upornošću i zajedničkim hodom uz molitvu, uspjeli smo stići do odredišta – vnajstarijeg hrvatskog marijanskog svetišta Majke Božje Gorske u Loboru. Prekrasno svetište koje skriva brojna svjedočanstva o čudesnim uslišanjima po zagovoru Majke Božje Gorske, pred nama su se otkrila unutar zidina kroz naslikana svjedočanstva.

Pomolili smo se i zapjevali Majci Božjoj Gorskoj u njenom svetištu. Zatim smo otišli vidjeti i ostatke krstionice iz 4.-6. stoljeća. Prekrasno je vidjeti kako su naši korijeni vjere na ovim prostorima oduvijek bili čvrsti i posvećeni Majci Božjoj, kojoj i hodočastimo kroz Marijanski zavjet za Domovinu.

Pridružite nam se i vi u hodu i molitvi, osobito ako ste blizu glavnog grada, kojem se sada približavamo prolazeći preko Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, a zatim i preko Sljemena, odakle nas čuva Majka Božja Sljemenska Krlajica Hrvata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *