Aktualno

3.7. Dolinom kardinala do Krašića

Današnji dan započeli smo svetom Misom koju je predvodio p. Mislav Skelin, a u koncelebraciji je bio domaćin, kapelan župe Nikole biskupa vlč. Filip Marić. Na današnji blagdan sv. Tome apostola, p. Skelin nas je potaknuo da poput sv. Tome dublje ulazimo u svoju vjeru i podsjetio da je sv. Toma najljepše ispovijedio vjeru riječima “Gospodin moj i Bog moj”.

Nakon mise, pomolili smo se kod spomenika poginulim braniteljima. Spomenik domovini nosi naziv tri otajstva – “Nevinoj patnji hrvatskih žrtava svih ratova”, a autor ideje i spomenika je vlč. Zlatko Sudac.

Zatim smo krenuli iz Jastrebarskog prema Krašiću. Najprije smo posjetili Marijansko svetište Volavje. Ondje je smješteno svetište Majke Božje Snježne, koje

Nakon posjete Volavju, uputili smo se prema Petrovini, gdje nas je dočekao župnik te nam pokazao crkvu i objasnio freske i bogatu sakralnu baštinu koju crkva sadrži. Izmolili smo Anđeoski pozdrav uz zvuke zvona kojima je zvonila zvonarka jer se u crkvi i dalje ručno zvoni. Župnik nam je ispričao i o Volavju.

Freska s prikazom uskrsnuća Gospodinova
Freska s prikazom muke i raspeća Gospodinova

Zatim smo stigli u Dol i svetište Majke Božje Dolske, o kojem nam je brojne zanimljivosti ispričao Josip Bakalas, koji i piše pjesme posvećene Majci Božjoj Dolskoj i kardinalu Kuhariću, kojeg je i osobno poznavao. Crkva Majke Božje Dolske je kapela u župi Pribić, i ujedno i svetište Majke Božje Dolske. U župi sv. Siksta u Pribiću rođen je kardinal Kuharić, a ove godine slavi se 100 godina od njegova rođenja. Kapela Majke Božje Dolske prvi put se spominje u zapisima 1668. godine. Baroknog je stila s brojnim freskama koje su radili pavlini iz Svetica. Legenda o crkvi Majke Božje Dolske, koja se počela radili na suprotnom brijegu, i koliko god su radnici sagradili u tijeku dana, sve bi se srušilo. Tako je to bilo nekoliko dana sve dok jednog ljetnog dana, baš tamo na mjestu današnje kapele nije pao snijeg, i to je bio znak da Majka Božja želi da se tamo sagradi crkva. Ovu crkvu pohodili su kardinali bl. Alojzije Stepinac i kardinal Franjo Kuharić.

1925. poslije jedne nadahnute propovijedi s propovjedaonice koju smo u crkvi vidjeli, na Veliku Gospu, bl. Alojzije Stepinac je rekao majci: “Majko, Bog me zove.”

Kardinal Kuharić i kardinal bl. Alojzije Stepinac imali su mnogo toga zajedničkog – bili su ljudi kojima je Božja ljubav na prvom mjestu, voljeli svoju domovinu i svoj narod, voljeli bližnjeg bez obzira na vjeru i naciju.

Kardinal Kuharić 1991. na sv. Lovru u Petrinji u propovijedi rekao: “Ako netko ubije tvog brata – nemoj ti njegovog, ako netko zapali tvoju kuću – nemoj ti njegovu.” To me uči moja vjera, a zapamti jedno: Ljubav nam vraća samo onoliko koliko je drugima dajemo.

Osvježili smo se hladnom vodom i okrijepili ukusnim kolačima koje su nam pripremili g. Josip i njegova žena.

Nakon Dola, krenuli smo prema Pribiću. U prekrasnoj prirodi smjestio se otočić na kojem je grkokatolička crkva, a uz nju je i dvorac koji je u obnovi. U Pribiću nas je srdačno dočekao župnik Nenad Krajačić, grkokatolički svećenik, te smo se zajednički pomolili u prekrasnoj crkvi Blagovijesti. Crkva pripada Križavčkoj biskupiji, koja okuplja katolike istočnoga (bizantsko-slavenskoga) obreda. Saznali smo više o grkokatolicima i njihovim značajkama i posebnostima te na taj način još bolje upoznali našu katoličku Crkvu, koja okuplja katolike i zapadnog (rimokatolike) i istočnog obreda (grkokatolike).

Uz okrjepu koju nam je pripremio župnik smo i saznali više o grkokatolicima u lijepom ambijentu dvorca, čija je restauracija i uređenje u tijeku.

Nakon pauze i druženja, krenuli smo na završi dio puta te stigli u Krašić. U Krašiću smo u župi Presvetog Trojstva i crkvi poznatoj po našem kardinalu i blaženiku Alojziju Stepincu imali posebnu milost i prekrasan duhovni program kojim smo završili današnji dan. Došli smo na klanjanje koje je vodio vlč. Ivan Vučak. Nakon klanjanja, uslijedila je svečana sveta misa koju je vodio biskup Juraj Jezerinac. Nakon toga, nastavili smo ugodno druženje na večeri koju su organizirali stanovnici Krašića – odličan lovački gulaš, koji su pripremile kuharice. Od srca zahvaljujemo župniku i svima koji su se potrudili da nas srdačno i velikodušno dočekaju, kao i da nas lijepo smjeste u obližnjoj osnovnoj školi koja nosi ime kardinala Alojzija Stepinca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *