Aktualno, Hodočašće

5.8. Primorski Dolac – Kaštel Stari (Radun) – na dan Domovinske zahvalnosti

Današnji dan Domovinske zahvalnosti, obljetnicu Vojno redarstvene operacije Oluja, i dan branitelja započeli smo čestitajući jedni drugima, ali i svima koje smo susreli, a osobito našim braniteljima njihov dan. Posebno je svečano raspoloženje bilo prisutno cijelog dana.

Ujutro smo započeli dan molitvom Anđeo Gospodnji te smo krenuli iz Pirmorskog Dolca prema Kaštel Starom.

Na putu smo ubrzo svratili kod obitelji gđe Lidije Mišković, koji su nam ponudili domaći kozji sir s medom te fritule. Zahvalni za gostoljubivost domaćina, nastavili smo dalje, a u hodu nam se pridružila i gđa Lidija, nekoliko kilometara.

Susreli smo zatim i gospodina u kolicima, kojeg smo pozdravili, kao i prošle godine.

Ubrzo nam se u hodu pridružio i duhovnik p. Hrvoje Mravak, koji nam je stigao vlakom iz Splita te smo nastavili dalje u šutnji promišljajući o žrtvi branitelja, njihovoj ljubavi prema bližnjemu i prema domovini, koju su nam u ratu pokazali braneći našu domovinu, te smo promišljali i o tome kako slijediti njihov primjer i dati ono što možemo od sebe za druge. Nakon toga, zajednički smo molili krunicu. Nakon molitve, u parovima raličitih generacija stariji s mlađima razmijenili smo svoja sjećanja i dojmove na dane Oluje i pobjede naših branitelja, dane ponosa kojih se sjećamo sretni zbog slobode, ali i sjetni zbog sjećanja na sve koji ju nisu dočekali, a željno su čeznuli za njom, te živote svoje dali za nju, našu ponosnu i slobodnu domovinu Hrvatsku. Zahvalni smo im za žrtvu i molimo za njihove duše, kao i za sve oni koji su ostali iza njih.

U mjestu Trolokve su nas također zaustavili da se okrijepimo.

Zatim smo imali “doručak na travi”.

Stigli smo tako i do kuće bake Ive Bralić, koju smo prošle godine upoznali kada nas je dok smo prolazili pokraj njezine trošne kućice blagoslivljala, te smo ju i ove godine otišli posjetiti. Bilo joj je jako drago što nas je ponovno vidjela te smo saznali iz njenih riječi kako se ona uz Božju pomoć i vjeru čvrsto drži unatoč svim teškoćama koje u životu proživjela, od smrti dvoje djece, kako sama kaže, malih anđela koji su živjeli samo par sati, do smrti sina koji je bio hrvatski branitelj i zapovjednik tog vojnog područja.

Baka je blagoslovila našeg duhovnika, koju ju je zamolio za blagoslov.

Nakon dirljivog susreta s bakom Ivom, koja ima 92 godine, poželjevši joj zdravlje i da još dugo poživi te da se opet, ako ne prije, vidimo i sljedeće godine.

Krenuli smo dalje prema vrhu Malačke, prijevoju visokom 477 m na zapadnoj strani planine Kozjak. Ubrzo smo se popeli na Malačku, gdje je smješten spomenik poginulim braniteljima. Prolazeći kraj križeva s imenima i prezimenima branitelja koji su dali svoje živote za Hrvatsku, kao da prolazimo povijest stvaranja naše domovine i vidimo kada su dali svoje živote za sve nas.

Nakon dolaska do glavnog križa, oltara i spomen ploča s imenima svih poginulih, zajednički smo se pomolili za pokoj njihovih duša i da Bogu nagradi njihovu žrtvu.

Kako lijepo kaže jedna spomen ploča: Umrli su s krunicom, da bi živjeli u vječnosti s Kristom.

Sretno se spustivši s vrha Malačke u podnožje planine Kozjak, stigli smo u župu Radun u Kaštel Starom. Ondje nas je srdačno dočekao don Mate Škaričić, župnik u Radunu.

Okrijepili smo se uštipcima koje je ispekla jedna župljanka, i pršutom i suhomesnatim , kao i rajčicama, koje je ista gospođa poslala, na čemu joj zahvaljujemo.

Nakon odmora i osvježenja u moru, uslijedio je kraj dana, a najbolji završetak hodočasničkog dana je sv. misa, koju smo posebno prikazali za poginule branitelje i našu domovinu, tj. njenu budućnost da u njoj zavlada svako dobro koje od Boga dolazi. Sv. misu je predvodio p. Hrvoje Mravak.

Nakon sv. mise, okrijepili smo se i večerom. Anđelko je pekao roštilj, a župnik je osigurao uvjete i sve pripremio, pa i rasvjetu improvizirao kada se pojavila potreba da se nadomjesti reflektor koji je prestao raditi.

Uz ugodno druženje i ukusan roštilj, završili smo ovaj lijepi i veliki dan. Zahvaljujemo župniku don Mati na gostoprimstvu, i što nam je osigurao smještaj i večeru, i svima koji su mu u tome pomogli.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *