Aktualno, ostalo

Ciljevi duhovne obnove

Puče sionski, evo, Gospodin dolazi spasiti narode; i zagrmjet će glasom veličajnim na radost vašega srca.(Usp. Iz 30, 19.30)

Duhovna obnova po svojoj definiciji je obnavljanje duhovnih vrijednosti, te ponovno otkrivanje kršćanskih vrijednosti. To je povratak svojim kršćanskim korijenima. Kao aktivni članovi civilnog i crkvenog društva, dužnost nam je i čast odgovarati na potrebe pojedinca u zajednici, posebno onih koji su marginalizirani. Bratovština Marijanski zavjet u svoj program uvrstila je brinuti se uvijek uz prisustvo svećenika, za sve koji osjećaju duhovnu glad, a posebno za one koji su je doživjeli davanjem i gubljenjem sebe u Domovinskom ratu.

Hrvatski ratnik je čovjek koji ne postavlja pitanja, nego odlučno i odrješito kreće u bitku, ne postavljajući pitanja, jer je vođen jednim jasnim ciljem – obraniti Domovinu. Jedna od rijetkih odluka koje čovjek ne treba propitivati je ona koja se odnosi na život. Život je vrijedan borbe, život je vrijedan obrane, to je temeljna ljudska vrednota, o njoj se ne postavljaju pitanja. Što je vrjedniji i dublji cilj za koji se osoba bori, to su posljedice dublje i teže. Društvo je ono koje treba znati pomoći nositi te posljedice onima koji su se izložili kad je sve bilo na kocki, kad je hrabrosti odlučnost bila potrebna, kada je rizik gubitka vlastitog života i slobode bio ugrožen.

Oprost koji je najteža zadaća svakog pojedinca i svake skupine ljudi, potrebno je stalno nanovo tražiti i nalaziti. Sva naša nastojanja da preživimo, da volimo, da budemo sretni, moraju biti utemeljena na oprostu, baš kao što je i odlučnost onih koji su išli u rat bila neupitna i postojana. Kako bismo zajedno nalazili tu snagu u sebi potrebno je obratiti se Gospodinu Bogu i Majci Mariji čijem smo se zagovoru utjecali u svim teškim trenucima obrane. Zajedno stanimo pod Kristovu zastavu, zamolimo za milost, za radost da se vrati u živote junaka našeg doba.  

Ciljevi Domovinske duhovne obnove:

  • Probuditi ljudsko i braniteljsko dostojanstvo temeljeno na dostojanstvu djece Božje
  • Otkriti dragocjenosti i smisao Križa
  • Domoljublje ukorijeniti u pobožnosti i duhovnosti
  • Vratiti povjerenje u pojedinca i Domovinu
  • Potaknuti nove impulse za kršćanski aktivizam

Prva duhovna obnova u Međugorju, od 2. do 5. travnja 2020., prilika je da Bogu zahvalimo za željenu Domovinu, zamolimo za oprost jer posljedice još nagrizaju mnoge sfere našeg društva, te da kao Kristovi nasljedovatelji nosimo radost.

Prijavite se ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *