Aktualno

Gospa – kraljica Hrvata 1. dio

Štovanje Gospe u Hrvata

Značaj Gospe za katoličanstvo u Hrvata očituje se i u broju i važnosti marijanskih svetišta diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od Marije Bistrice, Aljmaša, Trsata i Sinja pa do Međugorja. Gospi su u Hrvatskoj posvećena 1162 vjerska objekta i osam katedrala; u Zagrebu, Splitu, Puli, Dubrovniku, Varaždinu, Poreču, Krku i Gospiću, kao i konkatedrala u Senju te bivše katedrale na Rabu, u Pićanu i na Osoru.

Hrvati su se u molitvi Gospi kroz povijest utjecali za svih nedaća; mnogi još uvijek pamte nebrojene mlade koji su u Domovinski rat odlazili goloruki, ali s krunicom oko vrata. Hrvatski narod oduvijek je bio posvećen i Gospi i krunici, što svoj odjek ima i u najsvakodnevnijim sitnicama, poput pozdrava: “Hvaljen Isus i Marija!”

Zdravo, Djevo

Iako se za pjesmu Zdravo, Djevo, koja ponajbolje sažima odnos Hrvata prema Gospi, danas često misli da je narodna, njezin autor je zapravo isusovac, pater Petar Perica, čija smrt odražava sudbinu svih hrvatskih mučenika zbog vjere. Otac Perica je, naime, kao katolički svećenik stradao 1944. u komunističkome masakru na otočiću Daksi kraj Dubrovnika.

Zdravo, Djevo, svih milosti puna,
vječnog sunca ogrnu te sjaj.
Oko čela zvjezdana ti kruna,
ispod nogu stenje pakla zmaj.

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar.

Blažena si, jerbo sva si čista,
zmijin dah ne okuži ti grud!
Zvijezda sreće i nama da blista,
noći grijeha mrak rasprši hud!

Rajska Djevo, kraljice Hrvata,
naša Majko, naša zoro zlata,
odanih ti srca primi dar,
primi čiste ljubavi nam žar!

Zaštitnik Hrvatske

Hrvatska ima velik broj svetaca zaštitnika raširenih među narodom, ali samo jednog službenog, Svetog Josipa. U Protokolu Hrvatskog sabora od 9. i 10. lipnja 1687. godine na latinskom jeziku piše: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”.

Blažena Djevica Marija, iako nije službena zaštitnica, zaista je jedna od najvjernijih zagovarateljica hrvatskog naroda. Njoj se Hrvati oduvijek utječu za zagovor. U prošlosti su je zvali “fidelissima advocata Croatiae”- najvjernijom  odvjetnicom Hrvatske, kao i kraljicom Hrvata. Štovanje Majke Božje širili su redovnici – pavlini, franjevci, dominikanci, isusovci. S pavlinima je, pak, vezan razvoj Marijinih svetišta u Remetama i Mariji Bistrici. Franjevci su podigli svetišta na Trsatu, u Sinju i Iloku. Dominikanci su u hrvatske obitelji uveli moljenje svete krunice. Isusovci su odgojili mnoge mladiće i djevojke pomoću Marijinih kongregacija. Zagrebački nadbiskup, Antun Bauer, 1935. okrunio je u Mariji Bistrici čudotvorni kip Marijin i Malog Isusa zlatnim krunama te proglasio Majku Božju kraljicom Hrvata.

pater Vinko Maslač

Naslovna slika: https://www.medjugorje-info.com/hr/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *