Aktualno

Krunica za Domovinu – nakana: Jedinstvo Crkve i ekumenizam

Kršćani kao braća i sestre slavimo jednoga Boga, nastojimo obnoviti jedinstvo podijeljenih kršćanskih Crkava. Najpotrebnije je obraćenje srca, zajednička molitva, uzajamno upoznavanje i međusobna suradnja, ravnopravnost i zajedničko zalaganje za mir i opće dobro.

Od hrvatskih svetaca i blaženika ovog puta istaknut ćemo svetog Leopolda Bogdana Mandića, velikog svjedoka misionarskog i ekumenskog duha. Najpoznatiji djelitelj sakramenta pomirenja živio je za ekumenizam, zajedništvo, za jedinstvo Crkve, sve da bi se do kraja ostvarila Isusova želja ‘da svi budu jedno’.

Zagovor Svetog Leopolda Bogdana Mandića pomoći će nam da postignemo sve što nam je potrebno da bismo nadvladali teškoće i prisutne rane. Sveti Leopold nikad nije zatajio da je Hrvat, te na njegovu primjeru možemo naučiti kako poštovati svoj rod, svoj narod i svoju domovinu.

Posjet Svetog Oca pape Franje Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji, također ima poruku o zajedništvu među kršćanima, koliko je potrebno da smo svi jedno za opći mir u svim zemljama svijeta, a naposve donosi ohrabrenje u zemlje koje posjeti. Prolaskom kroz zračni prostor naše domovine upućen je blagoslov cijelom hrvatskom narodu, ali time i poruka o zajedništvu, da živimo kao braća i sestre u Kristu.

Kada sva sredstva iscrpimo, uvijek nam ostaje neiscrpiva molitvaupravo iz tog razloga pridružite se krunici za Domovinu četvrtkom u 20 sati, kako bi u zajedništvu i uz zagovor hrvatskih blaženika i svetaca izmolili mir i pravednost  hrvatskom narodu, ali i svim narodima svijeta.

Ovih dana sjećamo se brojnih velikana hrvatskog roda i cijele Crkve: na jučerašnji dan 8.5.1898 rođen je bl. Alojzije Stepinac, sutra 10.5. je blagdan bl. Ivana Merza (jer je 1928. na taj dan otišao u nebo), a 12.5. slavimo blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića (koji je rođen 1866. na taj dan). U zahvalnosti Bogu za uzore koje nam daje, molimo i za naše blaženike i sluge Božje iz hrvatskog naroda za proces kauze i proglašenje svetima.

Neka nam Gospodin udijeli da, ojačani njihovim zagovorom i potaknuti njihovim primjerom, vjerno navješćujemo Evanđelje i za nj hrabro svjedočimo.

Iz pjesme posvećene bl. Alojziju Stepincu “Najsvjetliji lik si nam”:

“I sad su nam blagoslov tvoja dobročinstva; uzor čiste savjesti, putokaz jedinstva.”

 

Dubrovnik – župa sv. Petra,  Boninovo  (kod kipa sv. Petra)
Pula – atrij katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije
Rijeka – Trsat – aula Sv. Ivana Pavla II
Senj-katedrala
Split – dvorište crkve Gospe od Zdravlja
Šibenik – crkva Gospe van Grada
Zadar – crkva Gospe od Zdravlja
Zaprešić – kod kipa Sv. Ivana Pavla II
Zagreb – Kamenita vrata

*slika preuzeta s web stranice: http://www.zupa-svetog-vlaha-janjina.hr/hr/news/9523/7-uskrsna-nedjelja-c-citanja-i-razmisljanja/?print=1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *