Aktualno

Novi život Anatota

Darovnica obitelji Majcen

Članovi Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu posjetili su Terezu i Žarka Majcena te im udijelili zahvalnicu za darovanu zemlju Anatot.

Ovom prilikom još jedanput se zahvaljujemo obitelji Majcen na darovanoj zemlji i blagoslovu. U nastavku donosimo njihovu priču koju nam je opisala gđa. Tereza.

Zašto Anatot
80-ih godina kupili smo zemljište i na njemu zasadili jabuke, šljive, dunje; u vrtu posadili rajčicu, mrkvu, grah… Uživali smo u našem gruntu i sladili se plodovima – i obitelj i prijatelji. „Što je novo na Gruntu?“ bilo je obavezno pitanje svakoga druženja.
Tako je bilo sve do jedne adventske nedjelje 1991. godina kada je naš p. Ćurić s oltara Bazilike Srca Isusova progovorio o proroku Jeremiji i kupnji njive u Anatotu: Godina je 586. prije Krista i p. Ćurić ju uspoređuje s našom 1945. ili 1991. Jeruzalem je pod opsadom, prorok je utamničen u dvoru judejskog kralja, a po riječi Jahvinoj ponudit će mu se da kupi njivu u Anatotu. A Anatot je zaselak izvan Jeruzalema koji je do temelja dao razrušiti okrutni Nabukodonozor. Jeremija povjeruje Jahvi – i kupuje. U zarobljeništvu je, ali nije bez vjere i nade. Jer ovako govori Jahve: „Još će se u ovoj zemlji kupovati kuće, njive i vinogradi.“
Bio je to uvod u prekrasne misli našeg dragog propovjednika tko sve, svojim životom, kupuje njivu u Anatotu. I kaže:
„Ako smo potišteni,
Ako se čini da nema nade u boljitak – kupite njivu u Anatotu,
Ako vidite mlade koji se odvažuju na brak,
Vidite li mladu majku koja čeka da donese dijete na svijet – znajte: kupili su njivu u Anatotu.“
I poziva: „Nema li nade, budimo sami znak nadanja u sredini gdje živimo. Njiva u Anatotu nada je za sve nas.“
Poslije mise prilazili su prijatelji i govorili nam: „Znali smo da nije sve u rajčicama. I vi ste kupili njivu u Anatotu.“ I od toga dana naš grunt je za sve nas – Anatot.
I sada Anatot predajemo vama. Neka vam bude sretno i blagoslovljeno.


Tereza i Žarko Majcen

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *