Aktualno, Hodočašće

PRIKLJUČNA RUTA: PAKRAC – SISAK – UDBINA

Ova priključna ruta Marijanskog zavjeta za Domovinu dugačka je dvije stotine i devedeset kilometra, traje četrnaest dana. Prolazi kroz pet županija – Požeško-slavonsku, Sisačko- moslavačku, Zagrebačku, Karlovačku i Ličko- senjsku županiju; osam gradova  (Pakrac, Lipik, Petrinju, Sisak, Popovaču, Glinu, Kutinu i Ivanić grad ), devet općina  (Velika Ludina, Križ, Topusko, Cetingrad, Rakovica, Plitvička Jezera, Udbina, Martinska Ves i Kloštar Ivanić) ; dvije metropolije, Zagrebačku i Riječku, te kroz Požešku, Sisačku i Gospićko-senjsku biskupiju.

Na svome putu prolazi kroz  trideset i osam župa; uz Sisačku katedralu Uznesenja Svetog Križa, koja je stradala u  potresu 2020. godine ; dva svetišta; Gora-  svetište Uznesenja Blažene Djevice Marije i Kloštar Ivanić; svetište Blažene Djevice Marije Ivanečke „Majke Milosrđa“; vikarijat Križevačke eparhije, vojnu i policijsku kapelaniju.

U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine veliki dio područja Sisačke biskupije bio je okupiran. Granatirano, minirano, zapaljeno, djelomično ili potpuno srušeno je 15 župnih crkava i jedna samostanska crkva koja danas služi kao župna. Crkve su srušene u kratkom vremenu, od kraja mjeseca lipnja pa do listopada 1991. Te župne crkve većinom su bile sagrađene početkom 18. stoljeća, sve su imale baroknu opremu: oltare, slike, propovjedaonice, klupe, imale su orgulje i odražavale su stoljetnu vjeru hrvatskog naroda i njegovu kulturu.

Tijekom Domovinskog rata Sisačko-moslavačka županija platila je veliku cijenu slobode. Poginulo je više od 560 branitelja i 1600 civila, a kroz vojne postrojbe županije prošlo je više od 20.000 branitelja.

Nevolje Banovinu ponovno pogađaju. Potres magnitude 6,2 ML pogodio je 29. prosinca 2020. godine u 12:19 sati Sisačko-moslavačku županiju s epicentrom 3 km jugozapadno od grada Petrinje. Od potresa je uz mnoge crkve i kapele, teško stradala i Sisačka katedrala.

10. srpnja započela je ruta iz Pakraca do Udbine. Prvi dan hodočasnici su prešli put od Pakraca do Poljane. S nama je bio i duhovnik vlč. Roko Ivanović, župnik iz Lipika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *