Aktualno, Hodočašće

Spojile su se Međunarodna i Istarska ruta; Pazin-Buzet-Hum-Lanišće

Za blagoslovljen hod svaki dan započinjemo Misnim slavljem.U Buzetu je svetu misu predvodio nas duhovnik ove međunarodne rute vlč. Jeronim Jokić iz Lupoglava.

Nakon doručka sa župnikom iz Buzeta krenuli smo prema Humu. Prošli smo stazom Aleja glagoljaša.

Aleja glagoljaša je turistička i kulturna znamenitost u sjevernoj Istri. Čini je serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma, a u čast prvom slavenskom pismu glagoljici.

Pokazuje put istarskoga, hrvatskoga i slavenskoga glagoljaštva, svjedoči o središtima hrvatske srednjovjekovne glagoljske književnosti na području Istre, upućuje na slavenske korijene te pismenosti i njezin kontinuitet od XI. stoljeća do današnjih dana. Također uprizoruje način očuvanja nacionalne samosvojnosti vlastitom duhovnošću, kojom je ujedno uspostavljena veza s ostalim slavenskim i europskim narodima.

Malo smo još “prošetali” i stigli u najmanji grad na svijetu -Hum te se ondje odmorili čekajući da dođu hodočasnici s druge rute.

Hum je krasan gradić te smo upoznali i porazgovarali s nekim njegovim stanovnicima. Iz okolice Boljuna stigla nam je Jasmina s kavom i fritulama, hladnom vodom i sokovima, tako da smo probali i istarsko specifično piće Pasaretu.

Nakon toga, krenuli smo prema Ročkom polju i Lanišću. U blizini Huma, kod sela Kras, susreli smo se s istarskom rutom, koja je krenula iz Pazina ujutro, a ove godine smo ju organizirali ajedno s udrugom Magis s početkom iz Pule. Nakon susreta, punog radosti i susreta s već znanim dragim ljudima, ali i upoznavanja novih, zajedno smo krenuli dalje.

U Ročkom polju smo predahnuli uz okrjepu koju su donijeli naši logističari s pratećim vozilima. Nakon toga, skupili smo snage za nove uspone, kojih je bilo dosta te ubrzo uz molitvu i pjesmu stigli u Lanišće.

Lanišće je mjesto pogibije bl. Miroslava Bulešića, kojega su ondje ubili 24. kolovoza 1947.

Preporučujemo da dodjete u Lanišće i saznate više o našem blaženiku Miroslavu Bulešića i njegovom mučeničkom svjedočanstvu vjere.

Pomolili smo se u crkvi,zatim otišli do župnog dvora, gdje smo večerali. Župljani su nas srdačno primili te smo otišli na tuširanje u nekoliko kuća, te se i tako lijepo podružili s domaćinima. Dočekao nas je i župnik Ivan Mašina koji je stigao iz Roča, gdje inače živi. Zahvaljujemo na srdačnoj dobrodošlici.

Na priključnoj ruti Pakrac-Udbina dugoj 311 km hodočasnici su stigli do Kutine gdje ih je dočekao gradonačelnik Kutine. Uskoro očekujemo pridruživanje i te rute u Udbini, kako bi zajedničkim snagama krenuli put Dubrovnika.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *