Aktualno, Hodočašće

Spajanje glavne i priključne rute u Vukovaru

U nedjelju 9.6.2019. na blagdan Duhova u Vukovaru su se spojile priključna ruta Gunja – Vukovar i glavna ruta koja je krenula iz Osijeka.

Priključna ruta započela je 7.6. iz svetišta Šumanovci kod Gunje, te preko Komletinaca jučer stigla u Lovas. Danas su krenuli iz Lovasa prema Vukovaru, gdje su se priključili glavnoj ruti. Glavna ruta krenula je 8.6. iz Osijeka te preko Aljmaša došla u Vukovar.

Rute su se spojile kod mosta u centru Vukovara te su hodočasnici zajedno otišli do bijelog križa pokraj Dunava te se kod spomenika pomolili za sve poginule branitelje. Ruta je završila molitvom našoj nebeskoj majci u franjevačkoj crkvi Sv. Filipa i Jakova.

Sutra nastavljamo hod iz Vukovara prema Vikovcima. Okupljanje će biti od 7h ispred crkve sv. Filipa i Jakova. Sudjelovat ćemo u Sv. Misi s fratrima u 7.30h te nakon toga krenuti prema Vinkovcima. Proći ćemo kroz Bogdanovce, Marince, Nuštar i Cerić te stići u Vinkovce do crkve sv. Euzebija i Poliona.

GLAVNA RUTA – 2. DAN: ALJMAŠ – VUKOVAR

Drugog dana glavne rute, na blagdan Duhova pjesmom poželjevši dobrodošlicu Duhu Svetom, započeli smo hod svečanom sv. Misom u Aljmašu, koju je predvodio p. Hrvoje Mravak. Danas kada prolazimo ovim područjem molimo za branitelje, osobito poginule branitelje s ovog područja. Pojasnio je kako Duha Svetoga najčešće zazivamo kao Duha Branitelja koji nas brani od Zloga, a branitelji su nas branili od zla koje je poticano Zlim napalo našu domovinu. 
Duh Sveti se zauzima za istinu, i tješi nas i pruža odmor, u vrućini lahor. P. Mravak hodao je s nama do Dalja, a uskoro će nam se ponovno pridružiti p. Ike.

Od Aljmaša do Dalja pridružila se i jedna obitelj s malom Klarom, koja nas je razveselila svojom pjesmom. Iako su kratko hodali, bilo je to na obostrano zadovoljstvo i radost, te vas zajedno s njima pozivamo da se i vi priključite koliko možete.

Nakon Dalja, prošli smo kroz Borovo selo, pomolili se kod spomenika 12 hrvatskih redarstvenika. U Borovom naselju, stigli smo u crkvu Gospe Fatimske, te smo od župnika satznali nešto više o toj župi, koja zazira Gospin zagovor molitvom: Majko naša očuvana lika, budi majka i nas povratnika.

PRIKLJUČNA RUTA: 3. DAN – LOVAS – VUKOVAR

Dan je započeo Sv. Misom u 8.30h, koju je predvodio župnik Marin Putilin, gdje smo bili na dan proslave Prve pričesti.

Nakon mise hodočasnici su krenuli prema Sotinu, te nakon okrjepe otišli pomoliti se i upaliti svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i nastavili put prema Vukovaru, gdje su se kod spomenika na groblju pomolili za poginule hrvatske branitelje.

Prošavši simbol Vukovara vodotoranj hodočasnici s priključne rute su iz smjera istoka ušli u Vukovar, gdje su se susreli s glavnom rutom, koja je na most stigla sa zapada, prošavši pokraj Memorijalnog centra Domovinskog rata i spomenika legendi obrane Vukovara Blagi Zadri na Trpinjskoj cesti, te pokraj vukovarske bolnice, na mostu nazvanom po Francuzu Jean Michelu Nicolieru, čije su riječi ispisane na njegovom spomeniku:

Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu.

Neka i vaš izbor bude dati sve što možete za druge. Pridružite se ovom velikom hodočašću i nastavimo zajedno hod kroz našu domovinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *