Aktualno

Što je duhovna obnova?

Što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš , ti ga učini malo manjim od anđela slavom i čašću njega ovjenča.

Možemo krenuti od definicije pojma duhovna obnova. Kad govorimo o materijalnoj obnovi onda mislimo na obnovu neke zgrade, kulturne ustanove, neke povijesne arhitekture i tome slično. Dakle, obnova znači nešto već postojeće učiniti novijim, obnoviti. Katkad mi znamo da u materijalnoj obnovi zgrada, osobito kulturnih koje su pod zaštitom kulture i povijesnih zgrada da obnavljamo nešto što je oštećeno. Oštećenja mogu biti različita, zbog zuba vremena, zatim zbog utjecaja čovjeka, zbog prirodnih nepogoda ili katastrofa.

Katkad je obnova potrebna iz temelja, ponekad objekte moramo rekonstruirati. Obnova materijalne i kulturne baštine znači dati joj stari sjaj, zapravo prvotni izgled, prvotnu ljepotu koja se s vremenom narušila ili izgubila. Slično možemo govoriti i o duhovnoj obnovi, kada govorimo o duhovnoj obnovi onda je ona na razini duha, ne više materije nego čovjekova duha. I tu se s vremenom, zbog zuba vremena, može štošta oštetiti; može izgubiti prvotnu svrhu, može zbog štetnih utjecaja sa strane čovjek otići na stranputice, konačno može čak se osjećati i do temelja razoreno.

Duhovna dakle obnova, nešto slično kao i materijalna, želi čovjeka vratiti njegovoj prvotnoj svrsi, želi obnoviti dakle nešto što je postojeće, što je već bilo, što je oštećeno, obnoviti njegovu ljepotu, vratiti mu onaj sjaj koji kao čovjek od Boga ,stvoreno biće na Božju sliku treba nositi. Možemo reći duhovna obnova je obnavljanje one prvotne slike Božje u čovjeku. Možda je ta slika prekrivena prašinom, možda ima na njoj koje kakvoga smeća, možda je čak i razbijena, ali nikada nije do kraja uništena. Duhovna obnova znači vraćanje te prvotne ljepote slike Božje čovjekovoj osobi, vraćanje njegovog pravog sjaja onakvim kakvim ga je Bog stvorio i zamislio.

pater Ivan Matić

Na Domovinsku duhovnu obnovu možete se prijaviti ovdje

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *