Aktualno

SVETI JOSIP- zaštitnik sveopće Crkve i domovine Hrvatske

Riječ “Josip” hebrejskog je podrijetla i znači “neka Bog pridoda”.

Papa Pio IX.,  8. prosinca 1870. sv. Josipa proglasio je zaštitnikom sveopće Crkve, a od 7. srpnja 1871. preslavnog patrijarha smatra se vrijednim štovanja što nadvisuje sve ostale svece te da je on zbog svoga staleža primio od Boga izvanredne milosti. Povodom 150. godišnjice proglašenja Marijina zaručnika zaštitnikom Katoličke Crkve , 8.prosinca 2020. Papa Franjo proglasio je posebnu crkvenu godinu svetog Josipa. Sveti Otac pozvao je vjernike da se utječu ovom velikom svecu, a Apostolsko pismo zaključio je molitvom:

Zdravo, Čuvaru Otkupiteljev,
Zaručniče Blažene Djevice Marije.
Tebi je Bog povjerio svoga jedinoga Sina;
U te je Marija pohranila svoje povjerenje;
uz tebe je Krist postao čovjekom.

Blaženi Josipe, podari i nama svoje očinstvo
i vodi nas putem života.
Pribavi i nama milost, milosrđe i odvažnost
i brani nas od svakoga zla. Amen.

Svetkovina sv. Josipa u katoličkoj crkvi slavi se 19. ožujka. Sv. Josipu posvećen je i mjesec ožujak, a kao njegov dan posvećena mu je srijeda. Prema katoličkoj predaji smatra se  zaštitnikom od sumnje i oklijevanja, zagovornikom obitelji, očeva, trudnica, bolesnih i umirućih, putnika , doseljenika, obrtnika, inženjera i općenito radnika, poznato je kako sv. Josip nije bio čovjek velikih riječi nego čovjek djela i rada te  Crkva slavi 1. svibnja sv. Josipa Radnika. Smatra se i zaštitnikom u borbi protiv komunizma te zagovornikom za sretnu smrt .

U hrvatskim krajevima štovanje svetog Josipa osobito su širili isusovci, a na prijedlog zagrebačkog biskupa Martina Borkovića Hrvatski sabor proglasio ga je na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687.zaštitnikom Kraljevine Hrvatske: „Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran.“ Hrvatski biskupi na svom zasjedanju u Splitu 1972. potvrdili su da je ta odluka i dalje na snazi „jer Sabor nije imao u vidu apstraktno hrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sve peripetije oko svoga suvereniteta…“. Na zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije, održanom u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008, sveti Josip proglašen je glavnim zaštitnikom Hrvatske. Kao trajan spomen na tu saborsku odluku, 14. srpnja 2008. na ulazu u Hrvatski sabor postavljen je i blagoslovljen reljef svetog Josipa, rad kipara Šime Vulasa.

 Mnogi gradovi, crkve, škole, sveučilišta, bolnice i druge institucije u svijetu nose ime sv. Josipa i proglasili su ga svojim zaštitnikom. Sveti Josip proglašen je i zaštitnikom grada Karlovca u kojem 15. travnja 1987. crkva svetog Josipa u Karlovcu postaje Nacionalno svetište svetog Josipa Crkve u Hrvata. Učinjeno je to sa željom da se stoljetno štovanje sv. Josipa u našem narodu produbi, proširi i učvrsti. Ova odluka donesena je u godini sv. Josipa koju je otvorio u ovom Svetištu kardinal Franjo Kuharić na Josipovo 1987., povodom 300. obljetnice izbora sv. Josipa za nebeskog Zaštitnika Domovine.

Tom prigodom kardinal Franjo Kuharić sastavio je molitvu sv. Josipu za Domovinu: Sveti Josipe, Glavaru svete nazaretske Obitelji i čuvaru Crkve Božje, tebi se kroz stoljeća Crkva u Hrvata utjecala kao svome zaštitniku i tvom je zagovoru preporučivala svoje obitelji i cijeli narod. Brižni poočime Spasitelja svijeta i prečisti zaručniče Svete Djevice, povjeravamo ti sve obitelji hrvatskog naroda da zajedničkom dnevnom molitvom ispune svoje poslanje i budu blagoslovljene ljubavlju, slogom, mirom i novim životom. U ovim teškim vremenima izmoli našem narodu  i svim narodima zemlje mir u pravednosti i ljubavi. Zagovaraj nas pred Presvetim Trojstvom da ostanemo vjerni Isusu Kristu u Katoličkoj crkvi, prolazeći zemljom čineći dobro. Amen

Hodočasnici Marijanskog zavjeta za domovinu posjećuje Nacionalno svetište svetog Josipa na svom zavjetnom hodočašću.

Sveti Josipe ,Svjetlost patrijarha, zaručniče Bogorodice, stidljivi čuvar Djevica, hranitelju Sina Božjega, brižni Branitelju Kristov, glavaru slavne obitelji, pravedni, prečisti, premudri, jaki, poslušni, vjerni, ,zaštitniče Hrvatske, moli za nas!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *