Aktualno

TIJELOVO U PALMI

Za Katoličku Crkvu, svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove  je spomen na ustanovljenje euharistije na Veliki četvrtak. Naglašava vjersku istinu da je Isus pravi Bog i čovjek. Prema katoličkom nauku tijelo i krv Kristova u euharistiji su ‘istinski, bitno i stvarni prisutni’, a misterij pretvorbe kruha i vina događa se po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik. 

Svetkovina Tijelova slavi se od 1249. godine i povezana je s procesijama. U procesiji svećenik u pokaznici nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Prva Tijelovska procesija održana je u Kölnu 1274. godine, a u Zagrebu 1279. godine, taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama.

Na Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove prisustvovali smo svečanoj svetoj misi u Zagrebu, Palmotićeva 31., u dvorište Bazilike Srca Isusova. Svetu misu predvodio je isusovac p. Ivan Matić, župnik Župe Presvetog Srca Isusova i duhovnik Marijanskog zavjeta za domovinu. Okupilo se mnoštvo vjernika, župljana, štovatelja Srca Isusova i članova Marijanskog zavjeta.

U sklopu devetnice Presvetom Srcu Isusovu, koja je započela 2.lipnja, Župa predstavlja razne zajednice proizašle iz Župe Srca Isusova. Predstavljanje Marijanskog zavjeta  bilo je na svetkovinu Tijelova. Po završetku svete mise predstavili smo rad naše Udruge i najavili ovogodišnje hodočašće. Okupljenima smo kroz razgovor podijelili letke s detaljnim informacijama.

Zbog epidemioloških razloga nije bilo Tijelovske procesije ali župnik je izložio Presveti Oltarski sakrament . Nakon kratkog klanjanja udijelio je svima svečani blagoslov.

Tijelovska procesija, Zagreb 2018.godine

 Zahvaljujemo duhovniku na pozivu i svim volonterima na sudjelovanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *