Aktualno, Hodočašće

27.7. Škabrnja – Benkovac

Ruta od Škabrnje do Benkovca, u kojoj smo saznali više o stradanju u Domovinskom ratu mjesta koja smo prošli – od Škabrnje, Nadina, Benkovca, kao i stvari koje o tome svjedoče, koje su izašle iz ruševina crkava, od oštećenog Gospinog kipa u Škabrnji, do uništene pokaznice u Benkovcu, u kojem su nas dočekali branitelji te smo se zajednički pomolili kod spomenika. Na putu smo doživjeli puno lijepih susreta kroz koje su nas ljudi obradovali pozdravom, ali i hladnom bocom vode.

Hodočasnički dan započeo je sv. misom u crkvi Uznesenja BDM, koju je predvodio duhovnik p. Vinko Maslać, koji nas je potaknuo da molimo na Gospine nakane, na njen dan, subotu i da slijedimo primjer One koja je najviše ljubila Isusa.

Nakon sv. Mise, pogledali smo spomen sobu poginulim braniteljima i civilima iz Škabrnje, u kojoj se nalazi i oštećeni Gospin kip, kao simbol stradanja i uništavanja koje su četnici na tom području činili iz mržnje.

Gospin kip koji su četnici uništili u Domovinskom ratu u crkvi u Škabrnji

Zatim smo krenuli iz Škabrnje prema odredištu današnjeg dana Benkovcu.

Okupilo se oko 40 hodočasnika, koji su započeli hod u šutnji, razmatrajući 10 Božjih zapovijedi. Nastavili smo hod moleći radosna otajstva krunice.

Na putu smo najprije došli u Nadin. Ondje smo se pomolili kod spomenika poginulima u Domovinskom ratu. Niko Vrsaljko nam je ispričao više o događanjima na tom području.

Zatim nas je i ugostio u svojoj kući, na čemu mu od srca zahvaljujemo. Čuli smo i nekoliko zanimljivih pjesama, koje nam je pročitao, a koje je napisao jedan pjesnik s obližnjeg područja.

Krenuli smo dalje cestom uz maslinike, vinograde i željezničku prugu, prema Benkovcu. Po putu smo susretali aute koji su nam donosili hladnu vodu za osvježenje. Jedan od njih bio je i gradonaćelnik Tomislav Bulić, koji nas je ugodno iznenadio svojim dolaskom i osvježenjem, na čemu smo mu zahvalni.

Na putu smo susreli i našeg svećenika, duhovnika iz Italije koji nas je primjetio iz kombija kojim je putovao. P. Rosario Palić iz San Guiseppe della Chiusa, kojeg smo susretali na priključnoj ruti iz svetišta Monte Grisa kod Trsta do Rijeke nas je razveselio kada smo ga vidjeli.

Na ulazu u Benkovac, kod vojarne u kojoj ćemo biti smješteni, dočekali su nas branitelji iz Benkovca, pripadnici 9. Gardijske brigade “Vukovi”, te zajedno s nama otišli do spomenika poginulim braniteljima, koji prikazuje majku koja drži mrtvog sina, te smo ondje zajednički položili svijeće i pomolili se za sve branitelje koji su dali svoje živote za domovinu. Ondje nas je dočekao i pozdravio i gradonačelnik, te nam ispričao nešto više o gradu Benkovcu.

Branitelji su nam i pokazali trg koji je bio mjesto gdje je 18.3.1990. izvršen atentat na Franju Tuđmana, a gdje se sada nalazi kip našeg prvog predsjednika RH.

Nakon molitve kod spomenika, krenuli smo do crkve rođenja BDM, gdje nas je dočekao župnik Anđelko Buljat, koji nas je pozdravio i ispričao nam o crkvi u Benkovcu. Zatim je predvodio molitvu u sklopu 30-dnevnice za Hrvatsku, koju smo zajednički izmolili. Duhovnik dana p. Vinko Maslać je donio na glavni oltar pokaznicu koju su četnici u Domovinskom ratu uništili. Pred tim simbolom stradanja, duhovnik je održao nagovor te smo imali kratko klanjanje.

Zatim smo otišli do vojarne, gdje smo imali večeru te smo se smjestili za spavanje. Zahvaljujemo Gradu Benkovcu i svim djelatnicima vojarne, koji su nam osigurali večeru i smještaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *