Aktualno, Hodočašće

28.7. Benkovac – Rodaljice: Okupani kišom (milosti)

Današnji dan hodočasnici su započeli sv. Misom koju je u crkvi rođenja Marijina u Benkovcu predvodio duhovnik p. Vinko Maslać.

Nakon sv. Mise, krenuli smo uz nagovor duhovnika, razmišljajući o riječima molitve Oče naš, koju je Isus naučio moliti apostole u današnjem evanđelju.

Pridružila nam se i tročlana obitelj koja je u Benkovac stigla iz Zadra. Prognoza koja je najavila kišu nije ih omela da se priključe današnjoj ruti hodočašća.

Kroz hod u meditaciji i šutnji, stigli smo do prve pauze, u Bukoviću, gdje smo kratko zastali. Tada je počela padati kiša. Najprije smo se sklonili i pričekali da se pljusak malo smanji, a zatim smo opremljeni kabanicama i kišobranima, krenuli dalje na put našom današnjom rutom prema Rodaljicama. Molili smo zajednički krunicu s nakanom za očeve i muškarce.

Kiša je i dalje padala, a mi smo također bili uporni u hodu, te se nismo dali smesti nego smo bez prestanka hodali.

Iako je kiša stalno padala, naše raspoloženje nije uspjela pokvariti. Naprotiv, donijela nam je i radosti, tako da smo i plesali na kiši i skakutali po lokvama, što se može vidjeti na videu.

Okupani kišom, ali i velikim milostima, ubrzo smo stigli u Rodaljice.

Kada smo prolazili pokraj spomenika i crkve, počeo je puhati još jači vjetar i olujno nevrijeme, tako da smo ubrzo stigavši do škole, izbjegli još gore vremenske uvjete i na vrijeme se sklonili. Okupani kišom, stigli smo već oko podne na naše današnje odredište, u Rodaljice. U crkvi smo presvukli mokru obuću i odjeću, a zatim odmorili do ručka. Mještani su nas srdačno dočekali, domišljato napravili štikove da se mokra odjeća može osušiti.

Ubrzo je stigao i ručak, koji je dobro došao, te smo se okrijepili, a zatim i odmorili.

Uz druženje s mještanima, vrijeme je ugodno i brzo prolazilo. Kada je izašlo sunce, otišli smo ponovno do spomenika, gdje smo izmolili krunicu, ovaj put s nakanom za žene, djevojke, supruge, majke, redovnice – da svoj poziv u svakodnevnom životu prepoznaju i žive po uzoru na djevicu Mariju.

Nakon toga, ispratili smo one koji se vraćaju kući i odlaze drugim obvezama. Mještani Rodaljica su nas ugodno iznenadili i s večerom te nam pripremili fritule i krumpir salatu, koje su dodatno nadopunile meso koje nam je još od ručka preostalo te smo uz ugodno druženje i večerali, te se spremili za počinak.

Zahvaljujemo od srca svima iz Rodaljica, župniku don Ivici Bašiću i svim župljanima koji su nam puno pomogli, bilo da su nas došli pozdraviti, ili nam donijeli hranu, pomogli da pripremimo stvari za sutrašnji hod. Pokazali su nam da su Rodaljice malo selo velikog srca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *