Aktualno

Krunica za Domovinu-nakana: Majka Božja od Kamenitih vrata – za državne institucije,dan glavnog grada – Zagreba

Majka Božja na Kamenitim vratima! Ostani u toj kuli s nama, na sve vjekove!… I dolazit će k tebi hrvatske duše, da prime utjehu jadu svome, potporu nadama svojim, zaštitu od pogibelji od zlotvora svojih!… I tebe slavit će grad naš rođeni, dragi, dok u njemu bude roda hrvatskoga!”… ( M . J. Zagorka)

Ovog tjedna slavimo blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnicu grada Zagreba, glavnog grada Republike Hrvatske , u kojem su smještene sve temeljne institucije vlasti. Stoga usuđujemo se uzdati u zagovor Majke Božje od Kamenitih vrata da nam bude zagovornica i u „požarima” ovog vremena, ne samo u Zagrebu, nego cijeloj Domovini.

Slika prikazuje Gospu kao vladaricu sa kraljevskim žezlom u lijevoj ruci, dok u desnoj pridržava malog Isusa koji u svojoj desnoj ruci drži globus. Na 260. obljetnicu (1991.) zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić je proglasio Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom Grada.  Od 1999. se blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata vodi kao Dan grada Zagreba. Kamenita vrata su zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. |

Gospodine podari nam  pravedne političare koji će se boriti za istinu i za bolji život , za  naše gospodarstvo  neka svatko dobije posao i plaću s kojom će živjeti dostojno. Neka svi u državnoj službi donose poštene i pravedne zakone za boljitak cijelog naroda, a ne za interese pojedinaca. Daruj nam poštene i stručne vršitelje  vlasti, koji će nesebično raditi na moralnoj i materijalnoj obnovi naše Domovine.

Pridružite se i ovog četvrtka krunici za Domovinu u Vašem gradu i izmolimo u zajedništvu pravedno društvo za cijeli hrvatski narod .
Dubrovnik ovo četvrtka moli u Župi svetog Mihajla – Lapad , nakon čega će dokumentarnim filmom predstaviti Marijanski zavjet za Domovinu.
Pula – atrij katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije
Rijeka – Trsat – aula Sv. Ivana Pavla II
Senj-katedrala
Split – dvorište crkve Gospe od Zdravlja
Šibenik – crkva Gospe van Grada
Zadar – crkva Gospe od Zdravlja
Zaprešić – kod kipa Sv. Ivana Pavla II
Zagreb – Kamenita vrata

 dr. Velimir Deželić mlađi već davno napisao:
“Zaštitnica Griča i Kaptola,
Zagreba i sviju Hrvata,
Neka bude sada i navijeke ,
Majka Božja od Kamenitih vrata”
.

Kolika li su pokoljenja Zagrepčana ali i svih onih koji su posjetili Zagreb, zapalila svijeću pod sjenovitom boltom tih starih gradskih vrata, kolika su  koljena dodirnula hladan beton ispod prepoznatljive slike s blagim Bogorodičinim osmijehom, punim utjehe i nade.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *