Aktualno

Noćni pohod "Putem spasa" Vinkovci – Vukovar 17.-18.11.2018. kroz kukuruzni put

17. i 18. studenog organiziramo noćni pohod putem spasa od Vinkovaca do Vukovara kroz tzv. kukuruzni put. Imamo još nekoliko slobodnih mjesta pa se možete javiti. Više informacija možete saznati na linku.

Polazak iz Zagreba je u subotu 17.11.2018. u 9h ujutro. Večernja Sv. Misa u Vinkovcima u 19h, a polazak u ponoć.

Marijanski zavjet za Domovinu organizirat će 18. studenog noćni hod do Vukovara, čuvenim “kukuruznim putem” koji je dugo vremena bio jedina veza Vukovara sa svijetom, i kojim se dolazilo u Vukovar i, pred pad, iz njega izlazilo.

Zamolili smo Krešimira Čeku, branitelja Vukovara i jednog od organizatora Marijanskog zavjeta za Domovinu, da nam pobliže ispriča o tome.

“Noćni hod kukuruznim putem će završiti kod bolnice u Vukovaru, a odatle će potom krenuti kolona sjećanja”, kaže nam Čeko. “Za one koji dolaze iz Zagreba polazak je autobusima u 9 sati ujutro”.


Planira se obići Tovarnik, Lovas, i masovnu grobnicu na Ovčari. Put kreće od Vinkovaca, ide kroz Cerić, Nuštar i Bogdanovce, a ukupno će se prehodati 23 kilometra, za što je potrebno pet do šest sati ne računajući stajanja.

U Subotu u 19 sati je s župnikom Tadijom Pranjićen dogovorena misa u crkvi Svetog Euzebija i Poliona u Vinkovcima, a okupljanje sudionika će biti oko 23:30. Potom se, točno u ponoć, kreće prema Vukovaru.

“Uz nešto pauzi stat ćemo u Marincima, Nuštru i Bogdanovcima, kod masovne grobnice boraca koji su se iz Nuštra pokušali probiti za Vukovar”, kaže Čeko.

Želja im je da im se pridruže i mladi. S njima će biti i invalid koji je stradao upravo na kukuruznom putu, pri izvlačenju iz Vukovara, Marijan Almaš. “On želi svojom pričom odgojiti i naučiti mlade i prenijeti što je stvarno bilo, želi im prenijeti istinu, te oživjeti kukuruzni put koji je zanemaren”, kaže Čeko. Jedino što su, kaže, postavljeni križevi.

Ako ste zainteresirani za prijavu, čitavo priopćenje organizatora prenosimo u cijelosti:

“Ove godine hodamo “Putem spasa” u noći sa 17. na 18.11. od Vinkovaca preko Cerića, Nuštra, Marinaca, Bogdanovaca pa kukuruznim putem sve do vukovarske bolnice.

Možda bude naporno noć probdjeti hodajući. Možda bude kiše,vjetra, blata, snijega. Al sigurno će to biti mala žrtva u odnosu na žrtvu koju su tih dana podnijeli Vukovarci.

Polazak iz Zagreba 17.11. u 9h. Obišli bi u subotu svetište u Ilači, Tovarnik, Lovas, Ovčaru. Večernja Sveta Misa u Vinkovcima u19h, polazak iz Vinkovaca u ponoć. Dolazak u Vukovar oko 7h.

Sudjelovanje u koloni sjećanja i Svetoj Misi. Polazak za Zagreb u popodnevnim satima, a dolazak u večernjim satima. Radi se o noćnom hodu koji dijelom prolazi kroz put spasa,”kukuruzni put”.

Potrebno je imati dobru obuću, odjeću odabrati prema vremenskim prilikama, obavezno ponijeti kabanicu i baterijsku svjetiljku. Hod se ne odgađa zbog vremenskih uvjeta.

Cijena prijevoza: 150 kn

Prijave na mobitel:
Krešo 091 54 74 601
Tomo 095 726 12 02
Mario 098 984 23 36

(prijaviti se čim prije zbog ograničenog broja mjesta).

Lijepi pozdrav i Božji blagoslov,
Krešo”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *