Aktualno, Hodočašće

Od Gospe Brze Pomoći do Gospe od Suza – iz Slavonskog Broda do Pleternice – 15.6.2019.

Hodočasnički dan započeli Sv. misom u svetištu Gospe od Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. P. Ike nas je kroz Sv. Misu potaknuo da razmišljamo o radu i kako raditi na slavu Božju, iskoristiti svoje talente, kako biti za njih zahvalan i tako ih vidjeti više nego što vidi onaj tko nije zahvalan za ono što mu Bog daje.

U svetištu Gospe od Brze Pomoći

Krenuli smo od “male crkve” Gospe od Brze Pomoći kroz Slavonski Brod, te se pomolili kod spomenika braniteljima, te smo posjetili spomenik uplašnoj djevojčici i pomolili se za poginulu djecu. U Slavonskom Brodu je poginulo najviše djece u Domovinskom ratu – 28 djece iz Slav. Broda, tj. 32 ako se ubroji i okolica.

Zatim smo krenuli preko Brodskog Varoša do Sibinja. U Sibinju smo se pomolili u crkvi i kod spomenika hrvatskim braniteljima, te se okrijepili okrjepom koju su nam pripremili predstavnici Općine Sibinj.

Zatim smo nastavili do Starog Slatinika, ondje se pomolili kod spomenika poginulim braniteljima.

U Starom Slatiniku nam je organiziran ručak – odličan lovački gulaš pripremili su predstavnici lovačkog društva u suradnji s predstavnicima Općine Brodski Stupnik u mjesnom domu u Starom Slatiniku. Nakon gulaša, zasladili smo se kolačima i osvježili domaćim jagodama.

Kratko smo pogledali i zbirku zavičajne baštine u Starom Slatiniku. Donosimo dio dojmova naših hodočasnika, koji su ostali zapisani u knjizi dojmova: “Ovo je za mene bilo predivno iznenađenje. Divno je vidjeti očuvanu zbirku koja svjedoči jedno ne tako davno vrijeme, vrijeme u kojem su se cijenili ručni radovi, u kojem se živjelo skromno, ali u kojem je Bog bio na prvom mjestu. Vidi se to po mnogim detaljima i u ovoj vašoj lijepoj zavičajnoj zbirci. Hvala vam dragi domaćini, na svemu. Mi krećemo dalje, nosimo vas u svojim koracima i molitvama. Čuvajte i njegujte i dalje našu hrvatsku tradiciju. Prenosimo to i našim mladima. Želja je to i nakana i našeg Marijanskog zavjeta za Domovinu. Neka vas Bog blagoslovi i čuva.”

Nastavili smo dalje kroz šumski put prema Krajačićima. Prošli smo kroz poučnu stazu i križni put na tom poljskom putu te izašli ponovno na cestu te dalje prem Pleternici.

Na putu prema Pleternici, zastali smo na okrjepu i na lijepom ranču Čondić u Kadanovcima, gdje su nas počastili te smo se kratko podružili i zapjevali.

Na dolasku u Pleternicu, pomolili smo se kod spomenika poginulim braniteljima, te smo ušli s pjesmom u svetište Gospe od Suza. Pomolili smo se, te nam je upravitelj svetišta i župnik ispričao o samom svetištu i štovanju Gospe od Suza. Nakon toga, smjestili smo se u smještaj te otišli po večeru, šaran na rašljama u sklopu lokalne manifestacije fišijade u Pleternici, koja se odvijala navečer, a Grad Pleternica nam je osigurao večeru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *